Aktieklubb i AB-form, hur gör du?
Sök:

Aktieklubb i AB-form, hur gör du?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jarre

ställde för sedan frågan: Aktieklubb i AB-form, hur gör du?

Hej Jan,

Tackar för en mycket informativ websida.  Du skrev som ett svar till annan frågeställare ( ang. aktieklubbar) följande: ”I dagsläget är jag med i ett projekt där vi har gjort det mer professionellt med ett aktiebolag. Men jag kan ju säga att det är sjukt mycket administration med Bolagsverket kring det. Så det lämpar sig bara för stora belopp eller för många personer.”

Skulle du kunna beskriva lite mer detaljerat varför ni valde AB-form, samt vilket upplägg ni använder i bolaget (har ni tex värdepappren i en kapitalförsäkring). Dvs för- och nackdelar, samt skattekonsekvenser jämfört med andra former av ”juridiska personer”?

MVH / Jarre

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Vi valde AB-form för det blev enklast juridiskt att administrera genom emissioner. Ja, vi har en kapitalförsäkring och en hel del onoterade bolag. Erfarenheten är att någon måste vara insatt i hur det fungerar med rapportering av emissioner eftersom det görs rätt ofta. Inget vi rekommenderar för mindre belopp.

Jan

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  För att komma ifrån med nyemissioner kan man väl använda en ekonomisk förening?

  Men då måste man ha en som vet hur man skriver stadgar. För där kan motsvarande aktiekapitalet öka och minska beroende på hur delägare kommer och går.

  Det är samma regler, i princip, som aktiebolag, men kan stötta på okunskap hos banken tex.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carl Johan Kantarell

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-30 klockan 08:49 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.