Aktiekurs över tid och inflation funderation
Sök:

Aktiekurs över tid och inflation funderation

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Peter

ställde för sedan frågan: Aktiekurs över tid och inflation funderation

Hej!

I badet satt jag och funderade på rubriken och googlade lite grann. Mycket för att jag har min fars gamla ord ekandes i mina öron, att han exv kunde gå på bio för under kronan när han var ung. Köpkraften per krona minskar ju för varje år p.g.a. bl.a. inflation.

Här och egentligen överallt, står det så mycket om att investera över tid. Inga korta investeringar, alltid långsiktig. Om man tar inflation i beaktning och därtill ISK/KF skatter med i sin beräkning och ÖVER TID, hur skulle då exv Nordnet eller Avanzas aktiekursgrafer sett ut för enskild aktie/fond? Finns sådan graf redan tillgänglig? Det blir ju alltid missvisande att se +20% uppgång, då den reella uppgången blir minus inflation+skatter, och sedan därtill över tid. En nedgång är ju ännu tyngre än den nominella procentsats som uppvisas.

Här är sidan jag hittade (längst ner). Den är lite väl bred då, amerikansk och verkar ta inflation (inte skatter) i sin graf.. Men som författaren skriver här. Tiden 1966-1982 var en ca 50% värdeminskning och därtill att dippen 2008 var djupare än 2002 och toppen 2007 var egentligen högre än toppen 2016. På grafer som jag oftast ser när man ska bli stimulerad till att investera, ser det ut som inget hände från början av 1900-talet till slutet för att sedan rusa mot himlen. Med tanke på att man ska sikta på så låg fondavgift som möjligt, under procenten, gärna 0, så förutsätter jag att en justerad graf som i tillägg tar skatter i beräkningen skulle se ännu värre ut.

Är jag helt ute och cyklar? Att dubbla och trippla sina pengar, nominellt, kanske är sant över ett par decennier, men är det en dubbel eller trippel reell värdeökning? Finns sådana grafer för enskilda aktier/fonder? och i sådant fall, vart?

https://inflationdata.com/Inflation/Inflation_Adjusted_Stock_Price/NYSE_Inflation_adjusted_stock_price.asp

 

MVH

Peter

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Mindre tillägg..

Blir iaf riktigt ren i badet! Jag ställer mig skeptisk till 5-8% värdeökning/år över (lång) tid. Jag instämmer att ha pengarna på banken är en större förlustaffär, men jag vet inte om aktier är så fantastiskt mycket bättre utan kanske i runda slängor bibehåller det reella värdet av besparingarna över tid. De som jagar FIRE, de kommer konstant jaga en ständigt stigande utgiftssiffra på basen av inflation/skatter. Deras pengar kan ju inte räcka över tid även om det nominella värdet kvarstår och de bara tar ut utdelningarna.

Att se en total investering på 1 miljon över 30 år leda till flera miljoner är ju lockande, men flera miljoner om 30 år lär inte vara värt flera miljoner.. då?

Självfallet ATT spara till en tid då intäkter minskar är bra.

Denna fråga leder djupare ner i kaninhålan. Jösses, min estimerade pension baserat på mina nuvarande intäkter kanske ser ”acceptabel” ut idag, men med värdeminskningen i åtanke lär den bli katastrof..

MVH
Peter

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det är därför man i de flesta sammanhang pratar och räknar på investeringars reella avkastning.
  Jag vet inte varför Jan inte gör det.
  Men som du observerat får redovisning av nominell avkastning nedgångar att verka mindre och kortare.

  Den reella avkastning har varit positiv för aktier och obligationer på lång sikt. Men såklart inte över alla tidsperioder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ML

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-02 klockan 11:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂