Aktielåneprogrammet finns nu hos både Nordnet och Avanza, risker?
Sök:

Aktielåneprogrammet finns nu hos både Nordnet och Avanza, risker?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Håll avstånd - minska smittorisken!

ställde för sedan frågan: Aktielåneprogrammet finns nu hos både Nordnet och Avanza, risker?

Såg nu att även Avanza lanserat aktielåneprogrammet som Nordnet haft ett par år. Hårda ord från bloggare har kommit ut. Kan någon pedagogiskt förklara för mig som nybörjare vilka för- och nackdelar aktielåneprogrammet har som numera de två bästa nätmäklarna använder sig av?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Inte exakt säker på hur Nordnet gör, men läste i en tråd på Twitter att Avanza lånar ut aktierna till Morgan Stanley (som i sin tur lånar ut till investerare). JP Morgan blir då banken som då går i god för dessa aktier. Enligt Niklas på Avanza skall dessa aktier ha en säkerhetsmassa på 105%. Teoretiskt skulle JP Morgan kunna konka totalt och inte kunna betala tillbaka detta, hur detta skulle ske i praktiken ser inte riktigt jag.

I min mening är risken med oerhört låg, dock inte 0. Kritiken ligger nog mest kring att det här programmet är aktiverat av standard och inte ett extra tillval, vilket jag ändå kan tycka är befogad kritik.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Personligen tycker jag detta är värdelöst och informationen vilseledande från bankerna.

 1. Ingen information kring vilken utlåningsränta som man kommer få. Samt beräknas utlåningsräntan på årsbasis, vilket borde ge minimal ränta till oss som aktieägare.
 2. Lång ifrån alla aktier kommer lånas ut. Så endast en liten del och till en väldigt låg ränta. Var är den verkliga uppsidan för oss aktieägare?
 3. När andra investerare börjar sälja stora mängder av de aktier jag äger, kommer kursen gå ner än mer, vilket borde resulterat i att jag förlorar mer pengar med detta system på plats.

Det finns väl tillfällen då detta verkligen gynnat aktieägaren. Exempelvis Tesla, då ingen ville sälja och när aktieägarna som lånat ut ville ha tillbaka sina aktier för att göra vinst, så stack aktiekursen rakt upp.

 

 

Om någon har andra synpunkter, så lyssnar jag gärna på dem.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej,

  1. Räntan vet du inte eftersom det är väldigt olika beroende på vilken aktie som lånas ut i vilket tillfälle, utbud och efterfråga får bestämma räntan.¨

  2. Uppsidan är just att du får extra avkastning, även om den kanske inte är jättestor så får du den gratis.

  3. Att Avanza lånar ut aktier kommer inte påverka att fler personer kommer blanka. Det finns tillräckligt med aktier som blankare redan kan låna från större banker och institut, nu får du instället chansen att vara en av personerna dom lånar ifrån och ta del av den räntan som bankerna istället tar för sig själva.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vad jag hört från amerikanska exempel leder det till att man kommer ner till ca noll i avgift för billig indexförvaltning om fonden lånar ut aktier i innehavet…

Kommentera

svarade på frågan för sedan

På det stora hela verkar detta vara en bra grej. Jag har aktier i kf nordnet och tänkte slå till med avanza nu också. Är det ok att äga samma aktie i Nordnet som i avanza, tex om jag äger investor i Nordnets kf och sen fyller på med Investor i Avanzas kf?

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det är inga problem alls.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  A

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-14 klockan 00:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.