Aktieprogram för anställda kopplat till risk
Sök:

Aktieprogram för anställda kopplat till risk

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Goodstuff

ställde för sedan frågan: Aktieprogram för anställda kopplat till risk

Hej alla Gurus

Behöver lite kloka inspel….Håller precis på att byta anställning, på den nya arbetet kan man gå med i företagets aktieprogram. (stort globalt företag). Funderar på hur man skall tänka här. Generellt kan man spara 7% av lönen och företaget fördubblar dessa aktier efter 3 år (om man är kvar, har i snitt jobbat 5-7 år per ställe så ett par år med detta absolut). Vilket ger ca 30% avkastning per år förutsatt att bolaget går +-0

Idag sparar jag 7,5% och amortera ca 7,5% av lönen.Vid byte av tjänst och med samma upplägg som idag innebär det att istället för en typisk rika tillsammansportfölj skulle jag låsa sparandet i 3 år i ett företag för att därefter flytta över pengarna till en rikatillsammans fotölj. Dvs känns som en betydligt högre risk men motiverar den extremt höga avkastningen detta?

Eller bör man gå någon halvägs här dvs spara ca 3-4% i portfölj och 3-4% i aktie. Eller dra ner amorteringen och fördela det 5+5+5%?

Andra kloka inspel uppskattas…

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Hur fungerar det; fördubblas dina aktier rullande när du ägt dem i tre år? Eller fördubblas alla dina aktier när du varit anställd i tre år? Har du möjlighet att sälja innan tre år om du vill det?

Jag tycker hur som helst att det låter oerhört gynnsamt. Även om aktien skulle utvecklas sämre än index får du ju en jätteavkastning. Så jag tycker att det bara är att köra på det för största möjliga summa.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Har inte läst igenom detta än men så jag fick det förklarat för mig köper jag aktier månadsvis. 3 år efter (förutsatt att jag jobbar kvar) lägger bolaget in lika många aktier månadsvis, dvs rulland. Ett sätt att binda upp en. Jag kan sälja innan denna tid men får då ingen fördubbling. verkar som det blir all in ;)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    goodstuff

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du verkar ha en rätt klar bild av det hela. Bra att du förstår att du bör sälja aktierna direkt när tiden går ut för att flytta till din vanliga strategi.

Det är som sagt en dubbling av kapitalet. En löneförhöjning på 7% (men med högre risk då). Jag skulle ha tagit det.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-31 klockan 13:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.