Aktier eller fonder?
Sök:

Aktier eller fonder?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Aron Asefaw

Den här artikeln publicerades 2017-07-03 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Aktier eller fonder?

Jag har tänkt börja spara långsiktigt på börsen i några månader nu(är 15 år) och det jag undrar är om jag ska månadsspara i en aktieportfölj eller en fondportfölj.

En fondportfölj bli ju enklare då man inte behöver sköta den så mycket, kanske kolla till den 1-2 gånger om året, och en naturlig riskspridning. Dock har den ju en förvaltningsavgift som inte kan borträknas och utdelningen investeras automatiskt i fonden, så enda sättet att tjäna pengar på dem är att sälja av dem med vinst.

En aktieportfölj måste man sköta oftare, kanske titta till den en gång i månaden, och risken blir självklart större. Men man får sin utdelning direkt i kontot och man kan välja själv att återinvestera dem eller inte. Och man slipper förvaltningsavgiften men däremot måste man betala courtage, vilket kan vara kostsamt om man ska månadsspara.

Jag hade tänkt att använda båda då jag gärna vill börja bygga upp en utdelningsportfölj, jag har tiden att sköta min aktieportfölj och jag kommer slippa courtaget på Stockholmsbörsen tack vare Avanza start. Risken minskar jag med stabila investmentbolag som grund. För att minska risken ytterligare tänker jag också ha en fondportfölj bestående av indexfonder såsom Avanza Zero för den låga avgiften.

Vad tycker ni?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jättebra svar från Isak och Lucas i tråden. Det enda jag vill tillägga att de flesta som investerar i aktier över långa tidsperioder (10 år) sällan slår genomsnittet för hur det går för börsen – det vill säga indexfonder. Därför bättre att göra både och. Jag själv har delat upp pengarna även så här:

 • 10 procent – lekpengar för spekulation, investeringar i enskilda aktier
 • 90 procent – passivt investerade pengar i mina portföljer och andra investeringar

Tack Lucas och Isak än en gång för värdefulla svar!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag tycker det är viktigt att man gör det man själv tror på. Du har helt rätt i att även en låg fondavgift på 0,4 % blir betydelsefull på lång sikt jämfört med aktier som är gratis att äga.

Själv har jag delat upp det så att jag har ungefär halva mitt sparande i fonder för för utländska aktier, mestadels indexfonder. Den andra halvan har jag investerad i Sverige och då nästan bara i aktier. Att hitta aktier i Sverige tycker jag är svårt nog, ute i vida världen finns det hur mycket som helst att välja mellan, så det försöker jag mig inte på.

Om du är intresserad av aktier så köp det, men försök att äga ett antal olika aktier i ett antal olika branscher. Om du har ett för litet kapital för att sprida riskerna kan du börja med att spara i en fond och när du sparat ihop ett antal tusen kan du sälja fonden och köpa aktier istället.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Frågan är hur du ska investera i aktier? Ska du investera som indexfonder så tjänar du definitivt på att köpa fonden! Tid är pengar! Ska du värdera bolag eller spekulera i om aktiekursen kommer upp eller ner?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nja, om man efterliknar en indexfond någorlunda och sedan låter pengarna vara i 20 år så sparar man in fondavgiften. Och att få 8 % i avkastning per år är bättre än att få 7,6 % i avkastning, om indexfonden har 0,4 % i avgift. Sett till avkastning innebär det nästan exakt 10 % mer avkastning på 20 års sikt att slippa de där 0,4 % i avgift.

  Men sedan måste man så klart vara vaken och återinvestera utdelningar och så, vilket fonden gör utan att man behöver bry sig.

  Men visst, ska man bara försöka följa index så är det nog vettigare att köpa en indexfond, men är man lite intresserad tycker jag inte att man ska vara rädd för att köpa aktier. Om man sprider riskerna lite så kommer man inte att råka så illa ut. Själv väljer jag bort svenska indexfonder för att det är så mycket bankaktier i dem och jag tror inte på storbankerna på lång sikt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lukas

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-03 klockan 14:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.