Aktier och byte till ISK konto
Sök:

Aktier och byte till ISK konto

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karin Havenstigh

Den här artikeln publicerades 2017-05-10 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Aktier och byte till ISK konto

Hej!

Har ärft gamla aktier som schablonbeskattas vid försäljning, ligger nu i en depå, är ett värde av ca 800.000 med en utdelning på ca 25.000/år. Ska jag föra över dessa aktier till ett ISK konto? Just för att utdelningen nästan blir skattefri. Ej tänkt att sälja aktierna inom en överskådlig framtid annars, är ej insatt så handlar ej med aktier i övrigt.

Mvh

Karin

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Att flytta dessa aktier till ISK skulle utlösa en engångsskatt på närmare 200tkr så förmodligen är det bättre att ha kvar dem där de är.

Speciellt om du kan kvitta utdelningen mot ränteutgifter.

 

Ifall du saknar intresse för aktier så kanske du skulle ta hjälp av någon kunnig att utvärdera huruvida bolagen är värda att behålla som passiva innehav eller om du ska investera pengarna i någonting annat. (T.ex. breda indexfonder)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tycker framför allt den senare delen av detta svar är värd att fundera över. Det kan finnas goda anledningar att sälja aktierna även bortsett från skatteeffekten.

  I synnerhet om det rör sig om ett fåtal innehav i några enstaka bolag som du egentligen inte är intresserad av att följa. I ett sådant sparande får du väldigt mycket onödig risk, dvs risk som inte för med sig någon högre förväntad avkastning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik Tell

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-10 klockan 17:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.