Aktier på index jämfört med indexfonder
Sök:

Aktier på index jämfört med indexfonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Gustaf

Den här artikeln publicerades 2017-04-25 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Aktier på index jämfört med indexfonder

Först och främst ett stort tack till dig Jan för denna blogg. Den är utan tvekan helt ovärderlig för mig och har gjort mig starkt inspirerad till börsen men även privatekonomiska frågor.

Jag vet att du förespråkar indexfonder med anledningen till att endast 1 % av alla investerare lyckas att slå index, vilket för mig är helt rimligt.

Min fråga gäller däremot hur du ser på att istället för att man investerar i passiva indexfonder, investerar i de aktier som ingår i ett index – exempelvis OMXN 40. Detta gäller ju endast en nordisk marknad men ponera att man väljer att göra såhär istället för att köpa passiva indexfonder som följer dansk, svensk, norsk och finsk marknad, då istället investera 2.5 % i varje bolag av de 40 bolagen som styr OMXN 40.

För att göra det rättvist månadssparar man på samma sätt som i ett fondsparande och försöker hålla portföljen så balanserad som möjligt.

Finns det några klara fördelar respektive nackdelar med denna metod? OMXN 40 är bara ett exempel och skulle likväl kunna vara OMX Stockholm 30.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Gustaf,
För att få samma viktning som index så behöver du givetvis vikta som index (dvs. köpa mer av de stora bolagen och mindre av de mindre inom index), vilket fortfarande är fullständigt genomförbart. Det du då vinner är eventuell avgift och du förlorar istället courtage.

För t ex. OMXN40/OMX30 finns det ingen vinst då avgiften är 0%, du förlorar med andra ord courtaget istället. Om det är andra marknader, t ex. USA (NASDAQ/DJI) så finns det vinster att göra, främst ifall du kan tänka dig att avvika från index över tid (dvs. att du inte behöver ha exakt index hela tiden utan att det bara är en strävan), då kan du komma ner i en lägre kostnad än fondavgiften.

Om det är värt det eller inte beror till stor del på storlek av kapital, sparhorisont och även eventuellt ombalanseringsbehov. Om du månadsspar 10% av portföljen varje år (dvs. du investerar från början säg 100000 kr och månadsspar sedan 1000 kr/år) så får du ett initialt courtage på säg 0.25% och sedan 0.025%/år (gäller första året, sedan ändras den beroende på portföljutveckling).

Men du behöver göra en insats varje gång du ska investera, till skillnad mot ett månadssparande i fonder.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Stort tack för ett sådant utförligt och informationsrikt svar. När du syftar på de amerikanska indexen, menar du då även att det egentligen passar sig bättre med internationella aktier, eller bättre uttryckt: aktier utanför Sverige om man ska investera enligt denna filosofi?

  Samt att det i det stora hela blir ungefär detsamma som om jag hade investerat i en fond som går efter index, förutom att jag nu/då har större flexibilitet i portföljen?

  Mvh
  Gustaf

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gustaf
 2. Vit pil

  Hej igen,
  Det viktiga är egentligen investeringshorisont skulle jag säga. För att om du håller på och flyttar kapitalet för mycket (dvs. köper och säljer en massa) så försvinner hela vinsten och det blir ofördelaktigt pga. courtage+valutväxlingsavgift.

  Om du däremot investerar kapital enligt ett index och sedan bara köper ett par gånger per år (och genom inköpen balanserar dig mot index, dvs. köper i de aktier där du ligger under viktningen i index) så kan du sänka avgiften.

  I svenska index/nordiskt index kan du redan få 0% i avgift (genom t ex. Nordnet Superfond Sverige/Danmark/Norge/Finland), då blir det ingen vinst att ”skapa din egen index-portfölj”, du behöver ändå betala courtage.

  Om du gör enligt detta kommer det bli som att du följer index (men inte till 100% som i en indexfond) men du får potentiellt en billigare avgift/courtage. Tänk bara på att inte göra många små aktieköp (pga. courtage är ofta en fast sats och en fast summa, t ex. 0.25% + 19kr, gör du då många små inköp så spelar 19 kr stor roll).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-25 klockan 10:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.