Aktier som buffert?
Sök:

Aktier som buffert?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Holger

ställde för sedan frågan: Aktier som buffert?

Den har frågan kanske inte har något rakt svar utan är mer en intressant tankeställare.

Normalt så säger vi att bufferten och pengar som vi skall använda i närtid inte skall utsättas för den risk som börsen medför. Förklaringen är enkel, vi vill helt enkelt inte riskera att börsen befinner sig på botten samma dag som bilen havererar. I bästa fall så blir blir det en dålig affär och i värsta fall så räcker inte pengarna för att täcka kostnaden.

Även om börsen har sina dalar så stiger ändå värdet över tid. Sannolikheten för att börsen har stigit den dagen tvättmaskinen går sönder borde därför vara större än för en nedgång. Och även om tvättmaskinen går sönder samtidigt som en börskrasch så kanske marknaden har hämtat några år senare när ungarna häller mjölk i stereon? Och när man skall byta bil kanske marknaden befinner sig på en topp?

Min poäng är att en människa kommer att behöva använda sin buffert många gånger under sitt liv. Man har många kortsiktiga sparande som semester, ny bil, kontantinsats osv. Om dessa sparanden investeras i aktier så kommer garanterat några utav dem bli dåliga affärer men om man slår samman alla dessa tillfällen i en persons liv så borde nettoeffekten i slutändan bli en bra affär.

Vad säger ni? Den största risken jag ser är att man potentiellt inte har råd att täcka en kostnad om bufferten blir för lidande i en nedgång. Men å andra sidan så innebär detta att man inte skulle behöva en buffert som är separerad från övriga sparandet.

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag förstår vad du försöker säga. Att det på sikt lönar sig med aktier även om de ibland går minus.

Problemet, i min mening, är att aktierisken kan vara betydande. MSCI World tog 12 ÅR att återhämta sig efter IT-bubblan. Nergångarna kan dessutom vara MYCKET stora e.g. -50%. Att ersätta tvättmaskinen kan kosta dig 2x. En aktiefond fördubblar sitt värde i SNITT vart tioende år. Har du otur kan det ta decennier innan strategin lönar sig. Har du riktigt stor otur bor du i Japan på 90-talet.

https://fred.stlouisfed.org/graph/fredgraph.png?g=nWfo

Med det sagt är det KANSKE möjligt att mitigera den idiosynkratiska risken med god diversifiering, t.ex. både geografiskt och med riskfaktorer (https://www.aqr.com/Insights/Research/Journal-Article/The-Death-of-Diversification-Has-Been-Greatly-Exaggerated). Problemet ligger dock i svårigheten att implementera strategin samt vissa tekniska aspekter som att korrelationen mellan tillgångarna varierar med tiden. Det kräver en del kunskap om t.ex. kovariansmatriser vilket nog inte hör hemma på detta forum.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fast nu diskuterar vi inte hur stor buffert man behöver utan risken att spara i aktier?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  CL
 2. Vit pil

  Om man anser att aktieexponering i buffert innebär en för stor risk så skulle man kunna försöka hitta något mellanting. Kanske en 60/40 portfölj?

  Beroende på hur stor buffert man har så skulle man se den som två ”lager”. Ett första lager i rena kontanter som täcker relativt vanligt förekommande utgifter och ett andra lager med högre risk som kan täcka de mer osannolika händelserna som att få sparken eller att huset brinner ner.

  Man behöver nog räkna på det lite mer ingående men min spontana tanke är att det för de allra flesta är en förlustaffär att ha ett års utgifter i likvida medel.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Holger
 3. Vit pil

  Bonddrängen, helt irrelevant i sammanhanget men jag kunde inte låta bli att svara. Hur hade du tänkt att jag skulle lyssna på reklamfri Spotify om jag har kasserat stereon?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Holger
 4. Vit pil

  Man kanske ska definiera vad bufferten ska användas till?
  Man kan klara sig utan en stereo ett tag. Bilen kanske… Men tvättmaskin är svårare… Mat på bordet är ännu svårare.

  På så vis kan man ju optimera (minimera) bufferten för att hålla maximalt med pengar på börsen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle2
 5. Vit pil

  Holger:

  Att lägga till obligationer är klokt, men även 60/40 är för mycket risk. 95% av risken i portföljen kommer från aktier. 20/80 fungerar dock. Det var faktiskt min buffert en gång i tiden. 20% Avanza Zero och 80% AMF Räntefond Lång.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag sitter med liknande tankar rörande sparande till bostad. Nyligen såg jag en youtube video där de pratade om skillnaden rent eknomiskt mellan att hyra och köpa bostad på lång sikt. Jag tror att han pratade om den kanadensiska marknaden men idéerna fungerar väl överallt…

Han sa, i korta drag, att om man tror man kan få 4-5% eller mer på börsen per år så tjänar man på att hyra bostad och lägga ev överskott av pengar på börsen. Nu är så klart verkligheten mer komplicerad än så. Såsom, finns det hyresbostäder tillgängliga där man vill bo? Effekterna av bolånet (hävstången, räntor, amortering) osv?

—-

Nu till min fråga och fundering och hur jag kopplar ihop det till Holgers fråga. Jag ber om ursäkt för att jag kapar hans fråga för egen del…

Jag tänker mig att köpa en bostad nångång snart. Mest för att jag tycker det känns bättre att äga sitt boende. Kanske inom ett år, eller två… Men gör man sig inte en björntjänst ifall man plockar ut pengarna från börsen innan man vet exakt vilken bostad? Tar man ut pengarna så förlorar man ju den inkomst som täcker upp för hyran som man betalar… I nuläget betalar jag 5% eller strax under av bostadens värde i hyra och priserna i området är på väg neråt.

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag har också haft den funderingen. Jag är också inne på att köpa en bostad och har det mesta av sparandet i aktier. Jag tror det handlar lite om hur flexibel man är.

  Vet man med sig att man skall köpa om exakt ett år så får man vara medveten om risken att göra en dålig affär om aktiemarknaden sviktar just då. För egen del så trivs jag rätt bra i min nuvarande bostad och det spelar mindre roll om jag köper om ett,tre eller sex år och känner mig därför inte tvingad att köpa vid ett givet tillfälle

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Holger

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-16 klockan 17:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.