Aktier utdelning ISK
Sök:

Aktier utdelning ISK

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Aktier utdelning ISK

Hej.

Jag har för avsikt att börja köpa några aktier i stora bolag för utdelningen skull och behålla aktierna under många många år.

Ska man ha dessa aktier i ISK eller ej?

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Om du har Nordnet skulle jag föreslå att du tar en titt på Kapitalförsäkring. Detta på grund av att du kan få högre avkastning i form av detta:
https://www.nordnet.se/kampanjer/aktielaneprogram.html

Kapitalförsäkring och ISK har samma typ av skatt, alltså ingen skatt på utdelningar och beskattas schablonmässigt.

Skillnaden i skatten är:
ISK – kommer förtryckt på din deklaration.
KF – betalas kvartalsvis från din depå.

Hade jag gjort som du och köpt aktier i stora bolag för utdelningen och behålla många år – då hade jag valt Nordnet och deras Kapitalförsäkring.

Själv har jag Nordnet och både ISK samt KF hos dom.

Med vänlig hälsning, William

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  edit:
  Ingen skatt på utdelningar, med det menar jag: I en vanlig aktie/fond-depå så får man betala 30% i skatt på utdelningar. Utdelningarna beskattas schablonmässigt i din KF eller ISK.

  I slutändan så kommer du skatta mindre och allt sköts enklare vid en eventuell försäljning av en aktie i din KF / ISK – då detta inte behöver meddelas till Skatteverket (om du har vanlig aktie/fond-depå så måste du skriva upp vad du köpte för samt vad du sålde för).

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  William
 2. Vit pil

  Kapitalförsäkring är att föredra om du bara ska vara en passiv ägare och inkassera utdelningarna, då banken sköter återkrav på källskatten man betalar på utländska innehavs utdelningar.

  Är man däremot intresserad av att bli mer aktiv och gå på årsmöten och dylikt så behöver man ha aktierna i ett ISK. Detta då du själv står som ägare på värdepappren i en ISK, medan i en KF så ”äger” förvaltande bank värdepappren åt dig, vilket innebär att du inte kan gå på eventuella möten du är intresserad av.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sebastian Melin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-12 klockan 09:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.