Aktier
Sök:

Aktier

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Rickard

ställde för sedan frågan: Aktier

Hej!

gillar verkligen din podd. Jag spara spiltan räntefond plus avanza zero plus jag har ett månadsspar. Jag undrar lite hur man kommer igång med att satsa på aktier inga jätte summor hade jag tänkt. Men måste börja nånstans känns det som. Och jag vill inte hålla på att köpa och sälja utan för den tiden har jag inte nu.

 

Mvh Rickard

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Varför vill du börja med aktier utöver fonder? Reagerar på ”den tiden har jag inte just nu”. Aktier är fantastiskt roligt (ett av mina största intressen) men det kräver tid, engagemang och kunskap.  Om du känner att du inte har tid att lägga på det, varför ska du köpa enskilda aktier istället för aktiefonder som är ett mycket gott alternativ?

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Köp SEB Sverige Indexfond om du vill ha Sverige. Den är bred; 300 börsnoterade svenska bolag. Kostar 0,40% i avgift.

Vill du ha en globalfond; Länsförsäkringar Global Indexnära/Swedbank Robur Access Global/SPP Aktiefond Global A eller använd Lysa.

Att hitta rätt aktier och tro att man kommer slå index är hopplöst.

Sparar du bara i Spiltan Räntefond Sverige och Avanza Zero? Hur ser fördelningen ut? Månadssparar du till båda fonderna, eller bara till en?

Om du vill kan du titta på innehavet i SEB Sverige Indexfond och välja ett eller flera bolag därifrån. Titta annars på de bolag som ligger i Avanza Zero och köp några av dem. Annars är det bara att börja analysera och hitta undervärderade bolag som kan köpas billig och som kommer gå upp. Hur hittar man dem undrar du; det är det som skiljer amatörerna från proffsen.

När det gäller själva köpprocessen är grundprincipen att du väljer en aktie och anger hur många du vill köpa och hoppas på att någon vill sälja till det pris du vill köpa.

Frågan är varför du vill göra det. Du kommer med största sannolikhet inte överträffa index. Om du dessutom inte vill hålla på att köpa och sälja så rekommenderar jag billiga indexfonder skarpt.

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-02 klockan 21:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.