Aktiespar
Sök:

Aktiespar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Evelina

Den här artikeln publicerades 2017-08-30 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Aktiespar

Jag har en fråga jag hade velat få hjälp med o få lite åsikter om.

Det är nämligen så att jag jobbar på ett stort företag på stor frammarsch o där jag hade vart intreserad utav att köpa akier. Vi som jobbar där har en förmån där vi kan placera i deras aktie via ett löneavdrag där vi väljer mellan 1-5 procent som då dras direkt från lönen. Äger du sen fortfarande dessa aktier efter 3 år så matchar de dina aktier, så har du fått ihop säg 100 aktier så dubblar företaget det. Men de lägger det i en aktie o fonddepå, så det blir ju vinstskatt på detta. Efter de har matchat dina aktier så ska du flytta aktierna till en egen depå.

Men jag funderar på om det är mer lönsamt o spara privat i deras aktie istället, i en isk, o skippa matchningen o då även vinsktskatten. Eller vad tror ni?

I dagsläget är jag mer intresserad utav att spara långsiktigt i deras aktie, om det känns bra, men jag vill ändå inte känna mig ”bunden” till dom för o få matchningen efter 3 år. Är det ett bra erbjudande eller är det knappt värt det? Har ni något råd vore jag jättetacksam!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag tycker det låter som ett fantastiskt erbjudande att de dubblar dina aktier efter tre år även om jag inte helt hänger med på hur det går till praktiskt. Är aktierna du köper med löneavdraget förvarade av arbetsgivaren på något sätt?

Skatta får man göra på ett ISK också och det är inte säkert att ett ISK är bättre i alla lägen, även om det är det nu. Så den eventuella skatteeffekten är inget hinder.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-30 klockan 14:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.