Aktietilldelning
Sök:

Aktietilldelning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Wiktor Koc

ställde för sedan frågan: Aktietilldelning

HejJag är private Banking kund hos Avanza och har vid fyra olika tillfällen anmälllt intresse att köpa aktier i samband med nyemissioner.Jag har aldrig lyckats få tilldelning medan många av mina bekanta som har betydligt mindre värde i sin portfölj har fått tilldelning.Undrar hur det går till med tilldelning av aktier vid överteckning av nyemissioner.Är det Avanza, företagets styrelse eller slumpen som bestämmer vem och hur många aktier man får.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Företagets styrelse hinner givetvis inte sitta och bestämma att herr X i Alingsås skall ha 75 aktier och fru Y i Borås skall ha 150, etc etc. Detta överlåter man med varm hand till emissionsbanken.

Slumpen gör att med stor otur är det inte helt orimligt att du missat tilldelning. Som Private Banking kund borde du däremot ha fått tilldelning. Ta ett allvarligt samtal med Avanzas kundtjänst. Kan de inte bättre än så här, är det väl lika bra att bli ”vanlig” bankkund och slippa en avgift till banken.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fast Private banking har väl inget med tilldelning att göra? Det som skulle kunna värderas högre är ju om man har ansökt om en stor post aktier. Men värdet på övriga tillgångar kan väl inte spela någon roll. Troligen inget emissionsbanken ens har kännedom om?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 2. Vit pil

  Kalle, det känns som du är något naiv.
  Avanza är ju emissionsbank och de har givetvis kännedom om sina egna kunder.

  Med min erfarenhet från bank så vet jag att ”Den som har skall varda givet”. Åtminstone i en storbank så har en storkund större möjlighet än en småsparare att få tilldelning.

  Skulle inte Avanza göra likadant är jag förvånad.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 3. Vit pil

  Är det sant? Jag hade SEB förut, och har bara några tusenbelopp hos SEB men fick tilldelningar varje nyemission Scandic, Alimak, Bravida…och fick vinst.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Förutom att bankerna har olika rutiner, kan dessa ändras från gång till gång. Dessutom spelar slumpen en stor roll.

Låt oss anta att chansen till tilldelning är 50 procent. På fyra försök blir det statistiska utfallet detta:

Tilldelning 4 gånger   1 gång  på 16

Tilldelning  3 gånger  4 gånger på 16

Tilldelning  2 gånger  6 gånger på 16

Tilldelning 1 gång       4 gånger på 16

Utan tilldelning            1 gång på 16

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Har tagit upp aktie tilldelning procedur med Avanza.
  Svaret var att Avanza har ingen möjlighet att styra tilldelning.
  Enligt Avanza är det slumpen som avgör vem och och hur många aktier man får.
  Har senare pratat med Carnegie.
  Samtliga Carnegie kunder som anmäler intresse får tilldelning som är proportionell till beloppet i anmällan.

  Har därför svårt att lita på Avanza förklaring och tror
  att Avanza medvetet gynnar vissa kunder på bekostnad av andra kunder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Wiktor Koc

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-01 klockan 12:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂