Aktievinst under sommaren
Sök:

Aktievinst under sommaren

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Per

ställde för sedan frågan: Aktievinst under sommaren

Hej!Jag är mitt inne i mitt pluggande och tar fullt CSN-lån+tilläggslån(tror jag det heter).Nu är det såhär att jag köpte aktier för 100.000kr denna månad i mitten av Juli och sålde av aktien med en vinst på ca 85,000kr i mitten av Augusti. Jag tog då vinsten och köpte aktier för 85,000kr i samma bolag. Nu har är dessa 85,000kr värda ca 70,000kr och jag funderar på att sälja.Frågor.

  1. Hur kommer detta påverka mitt CSN-bidrag och mitt tilläggslån?
  2. Om jag säljer av mina aktier som det ser ut nu med en vinst på 70,000kr totalt(85,000kr vinst första rundan och 15,000kr förlust andra rundan), hur räknar man där?
  3. Jag har även jobbat under sommaren och tjänat ca 15,000kr, påverkar det också mitt CSN-bidrag?
  4. Finns det sätt att komma runt detta på något sätt så att jag får mitt CSN-bidrag och tilläggslån?
  5. Vad händer om jag jobbar mera under detta halvåret och hur kommer det påverka mitt bidrag? (jag vill ju inte jobba om jag blir av med mitt bidrag).

I min värld så är jag plus 70,000kr på aktier och tjänat 15,000kr på jobb så ligger på ett intjänat belopp på 85,000kr. Jag vet inte vart gränsen går på hur mycket man får tjäna och så och vad händer om man går över den gränsen? det har jag aldrig förstått.Jag hade varit enormt TACKSAM för svar! Mvh Studenten

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Per!

1. Om du tjänar över en viss summa, inkomst av kapital eller tjänst, så kommer du börja bli återbetalningsskyldig, du hittar all info via denna länken!

Beror såklart också på om du har ISK eller depå, detta då ISK inte räknar dina vinster som inkomst av kapital.

2. Om detta är under samma år så blir det 70 000kr du har tjänat in under året.

3. Ja, det gör det, lika mycket som inkomst av kapital!

4. Så länge du gör för stora inkomster via kapital så kommer detta att påverka ditt CSN, därför så handlar du via ISK eller en KF så kommer du runt detta. Jobbar du så kan du t.ex löneväxla hela din inkomst och där komma runt så att din inkomst påverkar ditt CSN.

5. Kommer du över fribeloppet så kommer du förlora en del av ditt CSN och bidrag.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-30 klockan 18:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.