Aktiv förvaltning
Sök:

Aktiv förvaltning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anton

ställde för sedan frågan: Aktiv förvaltning

Hej!

Nu under föregående och denna vecka så har Stockholmsbörsen dykit på grund av handelskriget mellan USA och kina och med tullar och tariffer som följd. Eftersom många aktier har fallit med 5 % sedan dess, hur reagerar ni i sådana här fall. Är det sådant här som händer som man helt enkelt bara glider med, eller ominvesterar ni. Eller har ni något annat tillvägagångssätt?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det är ingenting att bry sig om. Du bör dock ha en plan för att rebalansera dina innehav för att återställa risken i portföljen. Det gäller både mellan tillgångsslag (tex aktier och räntor) och inom dem (tex globalfond och Sverigefond). Den vanligaste rekommendationen är att rebalansering görs en gång per år, dvs oavsett marknadshändelser.

En annan strategi är att rebalansera när vikterna glidit mer än en viss gräns, tex 20% från ursprungsvikterna. Men för att kunna följa den strategin förutsätts att du kollar till portföljen regelbundet.

Så med andra ord – de rörelser som sker på marknaden just nu är små och spelar ingen roll i ett långsiktigt sparande. Sitt still i båten.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Håller helt med, se dessa tillfällena annars som ett tillfälle att köpa lite extra om du har likvider över som ska in i marknaden.
  Har du en lång tidshorisont så är det inte mycket att oroa sig för, en liknande nedgång hände förra året efter handelskrig mm, efter den nedgången så fick vi se en stark uppgång. Detta är en del av aktiemarknaden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-05 klockan 13:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂