Aktivt fondsparande - fördelning
Sök:

Aktivt fondsparande – fördelning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonathan. A

ställde för sedan frågan: Aktivt fondsparande – fördelning

Hej!

Jag har läst många av råden och förslag på bloggen och de tycks aldrig ta slut känns det som!
I och med att jag först nu aktivt börjat fondspara och blivit mer och mer intresserad för marknaden så har jag fått rannsaka mig själv och min fond & aktieportfölj. Den har fram tills nu bara bestått av en fond, LF trygghetsfond.

Jag skulle behöva lite hjälp med fördelningen av pengarna för som det ser ut i dagsläget så känns det som att jag har väldigt hög risk i portföljen, alltså ett sparande på 10+ år. Tanken är att spara i 7-10 år kanske.

I dagsläget (ett mindre kaos) ser det ut så här:
LF global indexnära: 27.800
LF Sverige indexnära: 2100
Spiltan aktiefond investmentbolag: 9300

Efter lite korrigeringar har jag valt att fortsätta spara enligt följande fördelning, men jag känner mig otroligt osäker då det känns som att jag har riktigt dålig koll:

AMF Fonder Balansfond
20%

Spiltan Fo Aktiefond Investmentbolag
20%

Swedbank R Access Mix
20%

LF Global Indexnära
20%

LF Tillväxtmarknad Indexnära A
20%

Tanken är att spara minst 1000kr i månaden och fördela det enligt ovan.
Jag ratar alltså LF sverige indexnära.

På aktiesidan så har jag 10.000 i Nordea samt 2000 i Eolus vind. Mest för att Nordea har så hög direktavkastning och för att jag tror stenhårt på Eolus i framtiden.

Vad tror du/ni om detta? och hur hade du/ni fördelat pengarna?

/Jonathan

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du behöver bara två fonder: en globalfond och en obligationsfond.

Förslag på fördelning är 60/40. T.ex. 60% LF Global Indexnära och 40% AMF Räntefond Lång.

Så sälj allt och köp dessa två istället. Enkla portföljer är bättre.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Jonathan!

Om du vill göra det enkelt för dig så håller jag helt med CL som skrev två fonder ovan.

Sedan tycker jag att du ska fundera om du verkligen ska ha en aktieportfölj, detta kräver väldigt mycket översikt på bolagen som finns i portföljen. Läsa årsrapporter och följa utvecklingen av bolaget.

Det är verkligen inge fel att ha en egen aktieportfölj, men översyn krävs. Dessutom skulle jag då rekommendera dig att iaf ha 10-15 bolag i en portfölj för att minimera bolagsrisken, kolla dig heller inte blind på direktavkastningen, det kan vara väldigt missvisande!

Hoppas du kommer fram till hur du vill placera dina pengar!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-05 klockan 23:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.