”Aktivt” sparande i en fondrobot - smart?
Sök:

”Aktivt” sparande i en fondrobot – smart?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fred Hansen

ställde för sedan frågan: ”Aktivt” sparande i en fondrobot – smart?

Hej alla ”rika tillsammans” kollegor :)

Är medveten om att Jan flera gånger har sagt att man skall ha tålamod samt ha ett långsiktigt tänk när det gäller å placera sina pengar i en av de många fondrobotar som finns. Hela iden är ju att man troget sätter in en summa varje månad och inte tänker mer på det. Själv har jag Lysa och har svårt för att inte gå in å kolla varje dag. Shame on mee!  Jag ställer ändå frågan eftersom vissa vänner och på nätet menar att man kan tjäna mycket på att även spara ”aktivt” via indexaktier och fonder.

Min fråga är om följande strategi är smart eller bara dumt: Nu har jag 50% av mitt sparande hos Lysa jag märker att ekonomin redan har börjat kylas av, börsen kommer troligen att gå ner de närmaste två åren. Ser att det försvinner tusenlappar varje dag! Varför inte ta ut hela mitt sparande hos fondroboten Lysa och sätta in kapitalet på exempelvis Nordax med 0,95% ränta. När jag märker att börsen börjar ta sig igen så sätter jag glatt in alla pengarna igen hos Lysa. På så vis är jag med på börsens uppgånger och undgår de stora dalarna. Är jag en naiv nybörjare, eller kan det finnas en ide med detta?

Kan tillägga att jag sparar aktivt i aktier via Avanza men det är mera på skoj som en hobby, istället för flugfiske typ. Pengarna jag har hos Avanza utgör endast 5% av mitt sparkapital. OT: 90% av mitt innhav hos Avanza är placerad i Swedbank aktier, efter det andra börsraset :)

Mvh Fred Hansen, Malmö

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Jag tror inte att du eller någon annan kommer att bli förvånad att jag kommer att avråda från att försöka tajma marknaden och/eller spå framtiden – vilket jag upplever (kanske felaktigt) att du håller på med. Det finns nämligen inga som helst studier eller forskning som stödjer tesen att det fungerar långsiktigt i form av att det ger bättre odds än att inte göra det.

Jag har berör ämnet framförallt i följande två artiklar:

Jag har ännu inte gjort min egen variant av följande artikel som jag också rekommenderar att läsa ”Not even God beats DCA”. I genomsnitt över lång tid kostar försök till marknadstajming ca 1.5 – 2.1 procent i ÅRSMEDELavkastning. Det är sjukt stor skillnad på att ha 8 % per år eller 6 % per år.

Det som jag däremot kan utläsa från din fråga – och som jag med en dåres envishet påstår – är att du har överskattat din initiala risktolerans. Om det är så att du har dessa funderingar då ligger sannolikt du för högt i risk och borde överväga minska den. Det är nämligen så himla lätt att överskatta sin egen risktolerans.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ett stort tack för ditt svar Jan. Du har helt rätt, jag blev inte förvånad över ditt svar. Känns bra att du konsekvent. Jag följer ditt resonemang och kommer agera därefter ☺️

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fred Hansen
 2. Vit pil

  Hej Jan,
  jag sitter precis i samma sits och sitter och iaktar att årets fina avkastning smälter bort för varje dag. Ska jag tolka ditt svar att man ska inte sälja av utan sitta lungt i båten och tänka långsiktigt?

  Mvh//Bobby Sala

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bobby

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-13 klockan 10:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.