Akut hjälp med ev flytt av barnsparande
Sök:

Akut hjälp med ev flytt av barnsparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna lund

Den här artikeln publicerades 2017-08-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Akut hjälp med ev flytt av barnsparande

Hejsan!

Vi har under alla år sparat till barnen via Handelsbanken multiasset 50 som vi fick som råd att spara i. Har nu efter en ordentlig genomgång och mycket läsning via bl.a. den här bloggen insett att vi betalar en onödigt hög avgift för den….

Frågan är nu när äldsta grabben snart fyller 15 år om det är nån mening med att flytta om den till nån annan fond/fonder? Eller innebär det för stor risk på sån kort tid som tre år att ändra om det?

För enkelhetens skull funderade jag isf på om man skulle ha det kvar via Handelsbanken isf i deras globala indexfond och ev dela upp summan som nu finns i nån del räntefond oxå. Eller är det bättre att bara låta det fortsätta som det är?

Vi har även två barn till som är 11 och 9 år. Sparandet ligger lika där, men där finns det ju flera år innan 18-årsdagen kommer. Bör man ändra om till alla tre lika eller ”riskera” mer för deras del?

Tacksam för svar till ångestmamma för sparandet

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jag skulle nog säga att det är värt att flytta. Fond-i-fonder som Handelsbanken multiasset 50 är dyra och det är svårt att veta hur mycket man egentligen betalar i avgifter eftersom man även betalar avgifter för den underliggande fonden, och transaktionsavgifter och annat. Plus att hälften av den består av räntor så kan man sammanfatta att fonden är orimligt dyr! En sådan fond ska inte kosta mer än 0,40% i avgifter enligt min åsikt. Jämför detta med AMF Balansfond som är ca 3 ggr billigare.

Även om börsen fortsättningsvis skulle vara orolig / långsam kommer ni ändå tjäna in ungefär 1% / år på att slippa betala de dyrare avgifterna.

Jag tycker inte heller att det skulle innebära en stor risk att ändra i er portfölj. Det finns ju inget som säger att HB multiasset 50 kommer att prestera bättre än en egensnickrad portfölj med samma procentuella fördelning (dvs, billiga indexfonder och räntefonder), bara att banken som sagt kommer att ta mycket mer betalt för förvaltningen för något som i grunden inte är speciellt komplicerat.

HB har egna indexfonder, som dock är dyrare än snittet, och ni kan på egen hand skapa en optimal blandning aktiefonder och räntefonder. T ex för killen som är 15 år idag, är tre års återstående spartid ganska kort. Jag hade nog personligen satsat på 60-70% räntor och resten aktiefonder och därefter öka räntefonderna ju närmare slutet man kommer. Man vill ju inte riskera att hans kapital krymper kraftigt i värde när han ska ha pengarna på sn 18 års dag.

För era yngre barn hade jag nog haft 30-40% räntor och resten i aktiefonder.

Jag antar att ni sparar i kapitalförsäkring och då finns det ju inget som hindrar att ni enbart byter ut portföljinnehavet. Banken kommer säkert att säga att det inte är värt det, deras fond är ju aktivt förvaltad osv, men denna aktiva förvaltning garanterar som sagt ingenting. Med en egensnickrad portföljinnehav kan ni ju själva justera räntedelen och aktiefonddelen ju närmare spartidens mål är.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hejsan!
  Tack för ditt svar.
  Menar du då att flytta sparandet till tex nordnet och dela upp där i aktiefonder och räntefonder? Eller har man fr kvar det i Handelsbanken.
  Hur vet man om det är en kapitalförsäkring?? ☺️

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna lund
 2. Vit pil

  Är det bättre att byta till ett isk istället för kapitalförsäkring. Och isf varför?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karin
 3. Vit pil

  En fråga till Anna Lund- vi har också tre barn i olika ålder. hur resonerar ni kring att barnen kommer få kanske väldigt olika mycket pengar den dagen dom fyller 18, kompenserar ni det på något sätt för att jämna ut, eller är det bara tur för den som får mkt? Vi vet nämligen inte hur vi ska göra?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karin
 4. Vit pil

  Jag har oxå funderat mycket över just den biten… Samtidigt så är det ju svårt när dom ska pengarna olika år. Om man ska dela det jämt upp menar jag.
  Å jag har oxå funderat över skillnaden så på isk och kapitalförsäkring. Jag har oxå tänkt på isk nämligen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna lund
 5. Vit pil

  Jag skulle som sagts ovan placera om pengarna i andra fonder som inte har så hög avgift..

  Sen skulle jag rekommendera att läsa Jans artikel om att spara rättvist till barnen. Som ni sparar idag finns det en stor risk att det kapital som barnen får kommer att skilja sig enormt ifrån varandra beroende på när de råkar fylla arton. Jag länkar artikeln nedan.

  https://rikatillsammans.se/sparar-du-pa-ett-rattvist-satt-till-barnen/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-14 klockan 21:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.