Ålandsbanken
Sök:

Ålandsbanken

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Ålandsbanken

Noterade att ICA Banken, som vi tänkte använda oss av vid köp av ett hus, har brutit med SBAB och istället knytit avtal med Ålandsbanken.

Enligt vad jag kan läsa mig till sitter fd. statsministern Göran Persson med i styrelsen.
Ålandsbanken har haft samarbeten med Pensionsbolaget Allra samt fått en rejäl känga av småsparguiden för sitt arbete med pensionsfonder: https://www.smaspararguiden.se/blogg/premiepensionens-fem-varsta-skitfonder-2019/

Kan vi fortfarande känna oss trygga att använda ICA banken även om de gått från statliga SBAB till Ålandsbanken?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

ICA har inte kompetens för bolån så de får köpa tjänsten från andra. SBAB är ett utmärkt alternativ eftersom banken ägs av Svenska Staten. Detta innebär låga upplåningskostnader på den internationella kapitalmarknaden. Tyvärr har tydligen ICA och SBAB  inte kommit överens längre.

Ålandsbanken är en betydligt mindre aktör och har inte lika starka ägare som SBAB. Du kan ändå sova gott om natten. Ingen katastrof kommer att drabba dig.

Skulle det bli oroligt på kapitalmarknaden finns ändå en viss risk att Ålandsbanken får en klart högre upplåningskostnad än SBAB. Detta kommer att vältras över på kunderna.

Slutsats. Välj gärna ICAbanken, men var noga med att då och då jämföra räntorna, och var beredd på att byta långivare om det behövs.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Stort tack för det utförliga Svaret Nestor!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-11 klockan 13:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.