Ålänningar som behöver hjälp med de bästa passiva indexfonderna på finska Nordnet?
Sök:

Ålänningar som behöver hjälp med de bästa passiva indexfonderna på finska Nordnet?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sofie

Den här artikeln publicerades 2017-09-23 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Ålänningar som behöver hjälp med de bästa passiva indexfonderna på finska Nordnet?

Hejsan! Jag och min man är två ålänningar som håller på att spara oss till ett ekonomiskt oberoende. Åland tillhör Finland och vi har därmed ett nätkonto på finska nordnet och ej det svenska. De fonder som föreslagits här på bloggen – bästa fonder 2017 – finns ej med på finska nordnet. Vilka skulle motsvara bästa fonderna 2017 på finska nordnet? Vi har ju tyvärr inte heller ISK eftersom vi tillhör finland:( Känns som vi nu ej har någon direkt strategi utan ändrar lite hela tiden… har allt från aktier till superfonderna till etf:er…. Vi hade istället velat ha typ exakt upplägget som Jan & Charlie ger i boken om barnspar men vet ej va vi då ska välja. Kan nån här kanske hjälpa oss?Tusen tack för svar!Hälsningar från Åland!:)

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Har inga specifika tips på finska fonder men hur man själv väljer bra indexfonder kan ni läsa om i denna artikel:

Hur väljer och analyserar man en indexfond?

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Mina finskakunskaper är tyvärr i princip lika med noll så jag har svårt att hitta bra grejer åt er på Nordnet.fi. Men jag tycker inte det ser så lovande ut, det verkar knappt finnas några billiga fonder alls vad jag kan se.

I brist på billiga globala indexfonder skulle jag överväga att för hela den globala aktiedelen av portföljen köra på en USA och en Europafond (fördelat kanske 2/3 USA och 1/3 Europa, då har ni täckt >85% av en globalfond, det som saknas är framför allt Japan, Kanada och Australien). För de marknaderna verkar det finnas indexfonder från Handelsbanken för 0,20%.

Vore trevligt att komplettera med exponering mot tillväxtmarknader också, men där verkar det också bara finnas dyra alternativ.

Om ni vill ha exponering mot Finland finns ju Superfonden, tror den är helt ok men är inte helt uppdaterad på den.

Räntesidan ger jag mig inte in på, men ni bör som ålänningar förmodligen inte ta risk genom placeringar i svenska kronor (såvida inte ni planerar att flytta hit…) utan föredra räntefonder som inte tar valutarisk mot EUR.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-23 klockan 22:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.