Ålder/risk
Sök:

Ålder/risk

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Torbjörn

ställde för sedan frågan: Ålder/risk

Hej

Jag är 53 år och har 85% aktiefonder 15% räntefonder i mitt sparande(månadssparande)

När ska börja ändra till mera räntefonder/mindre aktiefonder  ?

//Torbjörn

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Pengar tänkta att användas om 0-5 år ska vara placerade i räntor eller sparkonto idag

pengar tänkta att användas senare än 5 år ska vara placerade i aktier idag

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Torbjörn!

Har för mig att AP7 börjar ändra emot räntefonder efter ålder 55. Då justerar dom några procent för varje år som går, har för mig att det är 3-4% mer emot räntor för varje år som går.

Så du är inte långt ifrån hur dom placerar, du kanske kan göra något liknande när du blir 55?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det finns en tumregel som säger att man ska ha 10% räntor per antal år man kan låta pengarna ifred. Varför skulle inte regeln gälla när man har fyllt 55? Det är inte särskilt rationellt att börja sänka andelen aktier redan 30 år innan man dör.

  AP7 Såfa https://www.ap7.se/ är en annan femma: pengarna börjar ju betalas ut när man går i pension. Särskilt om man har lite sämre ekonomi har man kanske inte så stora marginaler om börsen skulle rasa tillfälligt. Då kan det vara motiverad med högre andel räntor för att få jämnare avkastning på sin pension.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Absolut, men om man kör en generell portfölj (vet inte varför jag antog att ovanstående endast hade en stor portfölj) så är det rimligt att ha lite räntor i portföljen.

  Vi har inte mycket info om ovanstående och dess upplägg på ekonomin, men skulle absolut rekommendera en 100% aktieportfölj på ett långsiktigt sparande över 10 år.
  Då bör man självklart också ha sparande utöver detta som då kan täcka upp kostnader mm (typ en mellanrisk), eftersom man inte ska bli tvingad att röra en långsiktig portfölj.

  Problemet med att rekommendera sparande åt blivande pensionärer tycker jag är att det är svårt att veta om pengarna verkligen kommer ligga i 10 år eller den tidshorisonten som tanken va från början, man kanske blir snabbt sjuk/sämre och vill då spendera pengarna, träffa en börskrasch då så kanske man inte har så mycket pengsr kvar att leva på.
  Det kanske är något man behöver ta i beaktning när man placerar som blivande pensionär/pensionär?

  Jag har inga svar på denna frågan, endast funderingar.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-04 klockan 10:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.