Äldresparande med tillväxt
Sök:

Äldresparande med tillväxt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Thomas

ställde för sedan frågan: Äldresparande med tillväxt

Har ett kapital på 2000000 som behöver placeras . Varje år behöver vi 5% av kapitalet för utgifter. Jag är 77 och  hustru 74. Tacksam för råd om placering över tiden.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tumregeln är:

Lång sikt: Aktiet/aktiefonder

Kort sikt: Räntor (bankkonto/räntefonder)

Gränsen mellan lång och kort sikt går runt 5 år.

I ert fall planerar ni använda 5% om året. Då kan det vara en idé att ha det som ska användas de fem närmaste åren, alltså 25 % av kapitalet, i räntor och resten i aktier/fonder.

Om ni vill vara lite mer försiktiga och minska risken av att ta ekonomisk skada vid ett extremt börsfall kan 50/50 vara en bättre fördelning, men troligen blir avkastningen då sämre i långa loppet.

Aktiedelen placeras enklast i indexfonder med max 0,2 % avgift. Räntedelen på bankkonto som ger någon liten ränta i alla fall.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Du säger att räntedelen 50% skall läggas på banken men det låter inte helt lyckat med dagens låga ränta. Något annat förslag?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Krenne

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej! Tack för ditt svar. Har för avsikt att flytta över banksparandet succesivt  till spiltan räntefond, IKC avkastning och  carnegie corporate Bond.  Sedan en del till Amf balansfond och Avanza auto 3 och till aktiefonder och Berkshire Hathaway. Följer ditt råd  om 50/50. Vad tycker du. Det finns en en extra krockkudde i blandfonderna.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej igen!
  Blandfonder ger jag väl inte så mycket för, det är går enkelt att göra sin egen blandning av de billigaste aktie- och räntefonderna och på så sätt få ner avgifterna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lukas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Lucas . Thomas Krenne här. Om du undrar./th

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-07 klockan 15:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.