Aldrig spara på börsen vid högre skuldkvot än 200%?
Sök:

Aldrig spara på börsen vid högre skuldkvot än 200%?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av MR

ställde för sedan frågan: Aldrig spara på börsen vid högre skuldkvot än 200%?

Hej och tack för en otroligt lärorik blogg! I avsnittet ”gult ljus på marknaden” rekommenderar Jan att endast amortera och skjuta upp allt annat sparande om man ha en skuldkvot på över 200%. Tänker att det för många av oss som kommit in på bostadsmarknaden på senare år skulle innebära att man får vänta till pensionen innan man kan göra nåt annat än att amortera… Själva har vi en nettoskuldkvot på ungefär 450%, amorterar ca 3% per år (någon procent försvinner av detta till större nödvändiga underhåll av huset), men har också ett sparande i aktieindexfonder på ca 3000 kr/ månad. Har en rejäl buffert utöver detta och har en sparkvot på ca 20%. Tar gärna emot feedback på upplägget och hur man ska se på skuldkvoten och att ändå lägga viss del av sparandet på börsen.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tack MR för dina fina ord. Jag känner dock inte riktigt igen mig i att jag skulle avråda från att spara på börsen om man har en högre skuldkvot än 200 procent (har nämligen själv en högre). Jag brukar snarare rekommendera att amortera enligt amorteringskravet, men inte överamortera (mer än 3 procent per år) vid dagens låga räntor om man har goda inkomster. Så, sorry om jag var otydlig där.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar! Såg att jag refererat till fel artikel, var från ”strukturera din privatekonomi som ett proffs” där du skriver att du tycker en rimlig skuldkvot ligger under 200% ”så länge som man har en skuldkvot på över 200 % i förhållande till sitt hushålls disponibla inkomst bör man amortera aggressivt. Det som jag menar med att ”amortera aggressivt” är att i princip amortera för alla pengar som blir över när det viktigaste är betalt och skjuta upp allt annat sparande.”

  Så det var det inlägget jag undrade över och var nyfiken på, då jag själv valt att försöka balansera mellan en hyfsad amorteringstakt och att ändå också börja investera i börsen. En utmaning tycker jag att bedöma vad som är ansvarsfullt och klokt när man kommit in på bolånemarknaden så sent!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  MR
 2. Vit pil

  Ja, det är förmodligen lite otydligt med att ”amortera aggressivt”. Jag tänker att 3 procent per år är ganska aggressivt om man jämför med resten av alla lånetagare. Pengarna i en amortering jobbar ju ”bara” i nivå med räntan och det är ju inte superlönsamt på längre tidsperioder. Jag har skrivit om det lite i den här artikeln – ”Amortera eller spara”.

  Hur vi själva resonerar är att vi har låst större delen av våra bolån och på det sättet får vi en lite högre men förutsägbar ränta. Den tillåter oss istället att investera pengarna utöver amorteringen om 3 procent per år.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-26 klockan 20:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.