Alecta
Sök:

Alecta

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Adam

ställde för sedan frågan: Alecta

Hej Jan,

Mitt namn är Adam. Att ha Alecta som sin tjänstepensionsförvaltare, är det ett bra val enligt dig? Dom har låga avgifter, vilket är bra, men även en låg andel aktier. Hur ser du på fördelar och nackdelar med Alecta?

Med vänliga hälsningar//

Adam

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Alecta har en bra historik på sin traditionella försäkring, den hade mellan 2010 och 2015 en snittavkastning på 10 % per år. Vill du välja egna fonder i tjänstepensionen är det fondförsäkring som gäller och då har SPP eller AMF t.ex. större utbud av billiga indexfonder man kan välja.

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Har också Alecta så detta är något jag är intresserad av.

Ett helt avsnitt om pensionsvarianter hade varit riktigt intressant att höra från Jan.

Att tex ta 3 olika typer av pensioner tjänstemän, kommunal och egen företagare. Hur bör man tänka här osv.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du väljer Alecta (eller någon annan traditionell försäkring) bör du vara medveten om att värdet på din framtida pension sett till faktiskt köpkraft står och faller med den svenska kronan. Alecta har visserligen en stor andel utländska innehav men huvuddelen är valutakurssäkrade. Jag har skrivit om det på min blogg ifall du vill läsa.

Ett argument för valutakurssäkring är att de flesta svenska pensionärer har sina utgifter i svenska kronor. Jag håller med om att en betydande andel av pensionssparandet av detta skäl bör bindas till svenska kronan, men det bör nog inte vara mer än hälften av pensionssparandet. Dels är den allmänna pensionen redan garanterad i svenska kronor och dels påverkas kostnaden för flera av utgifterna, t.ex. en ny bil eller en semesterresa, betydligt mer av de större världsvalutorna än av svenska kronor. Av detta skäl har jag bytt från Alecta till en fondförsäkring.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-29 klockan 09:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.