Allokering nära cyklisk topp
Sök:

Allokering nära cyklisk topp

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik Johansson

ställde för sedan frågan: Allokering nära cyklisk topp

Hej, jag har läst stora delar av bloggen under en längre tid. Även fört andra bloggar och läst på. Jag tycker era tankar verkar förståndiga och har till slut bestämt mig för att följa de grova dragen ni rekommenderar.

Jag har ett kapital på cirka 4,5 MKR och 15-20 år kvar till pension. Min tanke ursprungligen var att lägga cirka 70% i en barnportfölj, 20% i rikatillsammas-portfölj, och 10% i buffert, på ett ungefär. Nu har jag emellertid läst det senaste avsnittet av bloggen och artikeln i Forbes som ni länkar till, och delar helt uppfattningen att stor försiktighet är på sin plats. Mina frågor är:

-ger räneplaceringarna i rikatillsammas-portföljen ett tillräckligt bra skydd mot nedgång, eller kan även räntefonderna där ta stryk?

– kan det vara en ide att vända på steken några år framöver och lägga 70% i rikatillsammans?

-är det en bättre idel att som Kavastu var mest likvid istället för att vara placerad?

Jag förstår att ni inte kan ge individuella råd men hoppas att ni ändå kan ge någon input som ger mig vägledning. Stort tack för en mycket bra blogg och för ert hårda arbete.

 

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Känner igen din rådvillhet. Är i en relativt liknande situation. Jag vet inte hur du har sparat pengarna idag men försöker ge hur jag tänker nedan.

Först, det kan helt enkelt inte vara bra att dumpa in stora summor på börsen efter 9 års rejäl uppgång. Visst, börsen går över tid upp. Men det är lite som att köra mot rött i korsningen bara för att vägen ju går rakt fram. Då är jag lite mer åt Kavastu hållet, fast med ett rejält månadssparande för att stega sig in. Går det ner rejält under 1-2 år, så ökar jag månadssparande.

Fall 1- Om du har alla dessa pengarna obundna (inte i pensionslösningar) och kan placera var du vill, så hade jag personligen satt merparten på räntekonto (Avanza+, Hoist, Collector, Avida, Svea Spar) bundna i 3-12 mån för att få runt 1% ränta. Dock ska du se till att inte ha över 900 kkr på något konto, så att spargarantin inte slår i taket. För en del av pengarna (kanske 20-30%) hade jag \”stegat\” mig in i en 60/40 Aktier/Räntor portfölj tex. genom att lägga upp månadssparande på Avanza/Nordnet. För att undvika att köpa på månads-toppen så kan du lägga upp en insättning varje vecka.  Då jämnar du ut det. Ta den summan du vill ha in på börsen under en säg 3 års period, och lägg ut månads/veckosparandet för den summan under 36 månader. När du tycker att börsen är mer rimligt värderad så kan du successivt ombalansera mot en 90/10 portfölj.

Fall 2- Om du däremot har merparten pengarna bundna i någon pensionslösning, och alltså \”måste\” ha dem investerade i fonder. Då hade jag kört säkert. Först bör du ju hålla den delen som du har cash \”säkert\” för oförutsedda utgifter, och möjligheten att agera på tillfällen som kan ges. Tex. räntekonton som nämnts ovan. För de pengarna du har i pensionslösningar/fonder så hade jag personligen kört med en 30/70 Aktier/Räntor fördelning för att i mitt fall vill jag gärna undvika att ta en risk på mer än -30% (där någonstans ligger nog min \”puke point\”). På Aktie sidan kan du köra några av Jans eminenta förslag på billiga aktiefonder, lite vad du själv gillar. På den 70%iga Räntesidan så hade jag mestadels kört kort-räntefond. \”Säkraste\” korträntefonden jag hittat är SEB Likviditet med mycket statspapper, kommunpapper och en del bostadsobligationer men inga företagsobligationer eftersom det är en risk vid börsnedgång – se Jans artikel om Spiltan Räntefond. Problemet med alla säkra korträntefonder är att de går i nuläget sakta sakta ner. Det blir ju så i en minus-räntemiljö. Sen hade jag kryddat upp räntedelen med lite längre räntefonder – obligationer (tex AMF Lång, SPP Obligation), lite Företagsobligationer (för att få chans på viss avkastning, tex. SPP Företagsobligation som är en FRN fond där avkastningen ändras typ var 3e månad, dvs om räntan går upp så går avkastningen på FRN också upp), samt lite realräntor (även om risken är att de går ner när räntan går upp så är de åtminstone inflationsskyddande). Totalt på räntedelen tex 55% kortränte, och 5% vardera av obligation, företagsobligation och realräntor för att få de 70%en i räntor.

När du tycker att börsen är lite mindre övervärderad (eller helt har kraschat), då kan du successivt ombalansera mot en 90/10 aktier/räntor portfölj eftersom du ju har bra mer än 10 år kvar till pension. Själv har jag tänkt ombalansera från 30/70 när börsen kraschat (kanske vid -30%) för att flytta in i en 60/40 portfölj när jag tycker att botten är nådd (kräver dock kyla och kommer inte att vara mentalt lätt). Därefter stega in i en 90/10 portfölj under nästa begynnande börsuppgång, tex. +5% aktier per kvartal.

Själv har jag sedan tänkt kliva av sakteliga efter några år för att återigen dra ner risken mot 30/70 inför nästa topp. Jag har både suttit högt investerad genom krascher och också missat uppgångar. Det enda sättet jag hittat att lösa \”problemet\” på är att reglera risken/aktieandelen utifrån hur jag upplever att vi är i börs-cykeln.

Tyvärr är det lite komplext just nu. Både börsen och räntepapper är rätt hårt pumpade pga. kombinerad högkonjunktur som pumpat upp börsen, och minusräntor som pumpat upp ränte/obligationspriserna. Mig veterligen har vi aldrig varit i en sådan situation, och det finns som jag ser det inget som egentligen är säkert, men man får göra vad man kan.

Lycka till!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Varför bry sig om börsen går ner imorgon om du behöver pengarna om 20 år? Börsen hinner gå upp och ner flera gånger under den tiden. Det är 100% aktier som gäller. Förutsatt att du klarar börsnedgångarna rent mentalt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-19 klockan 08:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.