Allt i en fond eller sprida?
Sök:

Allt i en fond eller sprida?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Janet

ställde för sedan frågan: Allt i en fond eller sprida?

Hej! Hur ska jag tänka avseende att investera i en eller flera fonder? Är amatör när det kommer till att agera själv. Har förvaltare som sköter detta fn men vill byta till indexfond t ex Avanza Global.

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Mycket bra! En globalfond räcker långt.

Glöm inte lägga till obligationer t.ex. AMF Räntefond Lång beroende på ålder/sparhorisont.

Lycka till!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Janet!

Börja med att läsa lite artiklar på denna bloggen, du kommer att få ihop den information du behöver då för att komma igång! Börja med dessa:

Kom gärna tillbaka med någon fråga efter du har läst detta så svarar jag eller någon annan gärna på dina frågor!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej

Avanza Global långsiktigt. Kortsiktigt sparkonto.

Inte mycket mer behöver du läsa om.

Mvh. Jack

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag gillar ju också Avanza Global men jag tycker att det här rådet haltar av anledningar som jag har skrivit om i bland annat artikeln ”Kom igång med ditt sparande”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Är det följande argument?

  (1) Avanza Global har i princip ingen exponering mot tillväxtmarknader och Asien. Den lilla exponeringen mot Asien är främst Japan om jag förstod det rätt. De fokuserar mest på USA och Västeuropa.
  (2) Via Avanza Global har får du en exponering mot ca 1 000 bolag och via Lysa får du en exponering mot ca 6 000 st. En bättre riskspridning enligt mig.
  (3) Avanza Global har ingen exponering mot småbolag vilket Lysa har, något som är en fördel enligt t.ex. faktor-teorin.
  (4) Avanza Global har ingen exponering mot Sverige vilket Lysa har
  (5) Avanza Global är enligt uppgifter från branschen ganska skatteineffektiv eftersom de betalar en högre skatt på utdelningar från USA, vilket står för en stor del av deras innehav, jämfört med Lysas innehav i ETF:er. Jag har dock inte kunnat bekräfta dessa uppgifter själv eftersom det sker ”innanför” fonden.

  Svar:

  (1) Tillväxtmarknader står för c:a 10%. Skillnaden mellan MSCI World och MSCI ACWI är minimal (4,11% vs. 4,25% CAGR sedan 2001). Vill man ändå ha tillväxtmarknader finns Avanza Emerging Markets. Portföljens avgift blir då 0,128% istället för 0,11%. Fortfarande mycket mindre än Lysas 0,411% (inte 0,3% som Jan skrev).
  (2) Antalet innehav i en portfölj har INGET med diversifiering att göra. Diversifieringen bestäms av kovariansen. Sanningen är att man kan skapa en bättre diversifierad portfölj hos Avanza än hos Lysa.
  (3) Lysa erbjuder en kapitalviktad marknadsportfölj. Inte en faktorportfölj. Den enda faktorn Lysa exponerar en mot är market beta (MKT), inte storlek (SMB). Men visst, kanske har Lysa bättre fondutbud än Avanza när det kommer till globala småbolag (med tanke på att Avanza inte erbjuder börshandlade fonder). Här har Jan delvis rätt. Globala småbolag står dock för bara 10% och riskpremien är bara 0,5% extra i avkastning.
  (4) Jo, Avanza Global har 1% Sverige. Frågan är om det är BRA med ytterligare exponering mot Sverige? Jag förhåller mig agnostisk i frågan men påpekar att Avanza Zero följer samma index som Lysas Xact OMXS30. Skulle vi konstruera en portfölj med 20% home bias hos Avanza blir avgiften 0,106%. Det är fyra gånger billigare än hos Lysa!
  (5) Tveksamt. Jag tror inte Lysa får särskilda skattepreferenser. De är ju trots allt verksamma inom EU och påverkas av samma utländska källskatt. Det är svårt att bemöta ett påstående som saknar belägg.

  Mvh,
  CL

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  CL

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-09 klockan 14:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.