Allt på en gång vs månadsspara
Sök:

Allt på en gång vs månadsspara

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tobias

ställde för sedan frågan: Allt på en gång vs månadsspara

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Oj jag skickade in utan att skriva frågan .  Jag skriver den här istället.

Detta är ytterst hypotetiskt. Låt säga att jag har en miljon som jag vill investera så fort som möjligt  Om jag förstår rätt så är det rent matematiskt bäst att investera hela summan direkt. Men om jag gör det och en börskrasch kommer strax efter så har jag ju köpt dyrt och det kanske tar flera år innan börsen är på samma nivå igen (och då har jag fotfarande förlorat pengar).

Om jag istället hade månadssparat in pengarna under ett antal år så hade jag ju köpt under kraschen och därmed köpt billigt. Hade inte jag tjänat på det?

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om du sprider ut det på två år, och så blev det visst ingen krasch. Men just efter två år kommer kraschen istället. Då kommer kraschen precis när du investerat hela din miljon. Och du har dessutom gått miste om två års avkastning på delar av kapitalet. Så det beror på när kraschen kommer, och visste man det så…

  7+
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 2. Vit pil

  Tobias,
  Låt oss säga att du har 1 miljon att investera. Då har man antagligen sparat för länge utan att investera. Bad luck :). En ide kan då vara att köpa en RT portfölj istället för 900 000 (särskilt med tanke på att börsen gått oavbrutet upp så pass länge). Sen kan du månadsspara in 100 000 kr i en 90/10 portfölj. Kanske känns skönare så? Då kan man även fortsätta att månadsspara. Skulle en krasch komma så säljer man av sin RT portfölj och köper på sig 90% aktier istället.
  Alla har väl sin uppfattning men så hade jag gjort.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 3. Vit pil

  Väldigt svårt med hur man ”teoretiskt” borde göra, det har mycket med hur riskbenägen du är som person och om du klarar av att se dina pengar sjunka direkt du har lagt in dom.

  För att testa på börsen, om man inte har varit där innan, så rekommenderar jag iaf att man månadssparar in summan i ett års tid för att känna på svängningarna som kan ske på börsen.
  Däremto är det då som Erik säger att börskraschen kan komma om exakt ett år och du träffar av det precis när du lagt in allt, så att försöka tajma börsen är inprincip omöjligt.

  Läs gärna denna artikeln om just detta ämnet!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för era tips! Jag har aldrig investerat på börsen så det får nog bli en kompromiss för mig med att månadsspara in beloppet under drygt ett år.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-06 klockan 12:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.