Almänna frågor om fondfärsäkring till tjänstepension
Sök:

Almänna frågor om fondfärsäkring till tjänstepension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kudratilla

ställde för sedan frågan: Almänna frågor om fondfärsäkring till tjänstepension

Hej,

Jag och min kompis som har ITP-1 resp. FTP (för anställda inom försäkringsbranschen) funderar på att flytta 50% från traditionell försäkring till fondförsäkring.

Min fråga gäller priser/avgifter:

Det star typ att när man väljer ett bolag för fondförsäkring (tex SPP, LF Fondliv, AMF osv) via valcentral så placeras dina pengar automatiskt i deras entrélösning (nån sorts av standardportfölj som innehåller en eller flera fonder, nästan som AP7). Jag kan se resp bolagets rabatterade årsavgifter (max 0,4%i avgift) och övriga priser för resp. fondförsäkringen.

Sen står det också att man kan välja andra fonder med, istället för entrelösning, via fondförsäkringsbolangen (tex SPP, LF Fondliv, AMF osv)… så nu undrar jag om jag fortfarande kan få samma rabatterade priser som jag såg via valcentralen eller gäller det vanliga fondavgifter för respective fond, som gäller en vanlig privat fondsparare?

Jättetacksam för svar,

Mvh,

Kudrat

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Personligen så skulle jag föreslå att du kör hela summan i fondförsäkring och inte en del i traditionell, bäst långsiktigt.

När du väl har din fondförsäkring så kan du gå in där och kolla avgifterna på valbara fonder, du kommer under 0.4% med t.ex AMF då dom har ett bra utbud i indexfonder.
Sedan kan du också ringa och prata med dom och se vad som gäller!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    I ITP1 kan man max ha 50% i fondförsäkring, resten måste vara i en traditionell försäkring.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Johan Andersson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

För ITP1 väljer du med fördel 100% i fondförsäkring. Jag själv har ITP2 och den del jag får placera i fondförsäkring har jag hos SPP och där har jag valt att lägga hela summan i SPP Aktiefond Global för 0,15% i avgift. Bra global indexfond. SPP har inga fasta eller rörliga kostnader UTÖVER fondavgiften.

För FTP hade jag valt Länsförsäkringar eftersom de är de enda som har 0% i kapitalavgift samt bra och billiga indexfonder. Man kan då välja deras fina globalfond ”Länsförsäkringar Global Indexnära” till en avgift på 0,20%. De andra aktörerna inom FTP verkar ha kapitalavgift och den tillkommer UTÖVER fondavgiften, rena rånet! Kapitalavgiften innebär att banken vill ha ca 0,4% av ditt totala kapital i fondförsäkringen, oavsett hur den gått.

Valcentralerna upphandlar ett fondutbud med rabatterade avgifter och de avgifter du ser i det fondutbud som valts gäller. Ibland visas en kolumn med ordinarie avgift och en med rabatterad avgift.

Här är fondutbudet hos LF Fondliv för FTP:
http://web.msse.se/lansforsakringar/lffs/quickrank/fees?sortspec=0&page=1&intern=False&bit=FTP&categorize=false&ppm=false&HasSustainability=false

Här är fondutbudet hos SPP för ITP1:
https://www.spp.se/privat/fondutbud/ordinarie-fondutbud/

Mitt generella basråd är att välja en bred global indexfond till så låg kostnad som möjligt. Undvik bolag med kapitalavgift. Välj hellre ett med fast avgift och 0% i kapitalavgift. Sedan tycker jag att man ska placera så mycket man kan i fondförsäkring och inte traditionell. Ni har förmodligen måååååånga år kvar till pension och då är det bara aktier som gäller tycker jag.

Lycka till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-20 klockan 11:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.