Alternativ ITP via Collectum
Sök:

Alternativ ITP via Collectum

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hugo

ställde för sedan frågan: Alternativ ITP via Collectum

Hörde att vissa arbetsgivare erbjuder alternativ ITP via Collectum med samma fondval och låga avgifter som för ITP2/ITP1: https://www.collectum.se/sv/Privat/Placera/Jamfor-bolagen/

Finns det några nackdelar med detta jämfört med vanliga fondförsäkringar förutom begränsat urval av fonder?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Collectum har inte låga avgifter! Collectum roffar åt sig en hel jävla procent i avgift för att fördela medel mellan en handfull valbara aktörer med ytterst mediokra fondutbud. Detta sker när investeringen är som allra känsligast, nämligen innan den fått en chans att växa till sig.

Så om jag kunde slippa Collectum skulle jag välja att placera pengarna själv alla dagar i veckan. Räkna med att du får spendera cirka ett halvår extra av ditt liv på arbetsplatsen för att du ska få lika mycket avkastning som om din arbetsgivare själv hade dunkat in samma pensionsavsättning direkt på ett pensionskonto hos Avanza, utan att blanda in Collectum.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja, 1% i premieavgift låter riktigt illa.
  Läste på deras hemsida att avgiften är max 450:-/år för ITP1 men ser inte om det finns något tak på premieavgiften för ITP2.

  Tror tyvärr det är ovanligt att arbetsgivare använder Avanza/Nordnet för Alternativ ITP så vanligen erbjuds bara fondförsäkringar på bolag med höga kapitalavgifter och inlåsande flyttavgifter.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hugo
 2. Vit pil

  Ja som tur är är det max 450kr, så de flesta betalar ju väsentligt mindre än 1% till collectum. Men innan jag googlar så kanske någon har en bra länk till vad som avses med alternativ ITP?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle
 3. Vit pil

  Det är tyvärr enbart för er unga med ITP1 det är ett tak på max 450:-/år i administrationsavgift hos Collectum.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hugo

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-15 klockan 21:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.