Alternativ till guld
Sök:

Alternativ till guld

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Amiot

ställde för sedan frågan: Alternativ till guld

Hej,

 

Jag undrar om det finns något bra alternativ till guld i rikatillsammans-portföljen? Jag är tveksam till att köpa guld överhuvudtaget, och vill gärna ha någon ETF eller liknande som är helt separerat från övriga marknaden på samma sätt som guld och silver är.

Tacksam för svar

Amiot

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det går inte att säga att det är exakt likadant som guld och silver, men man kan även investera i andra råvaror. Boskap, spannmål, softs (te.x. kakao, ris), energi utöver metaller. Metaller måste heller inte vara guld och silver, vi har även palladium, koppar, aluminium etc. Om man vill finna något som inte är räntor/aktier men ändå går att investera i.

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Som ett, okorrelerat i hög grad, alternativ funderar jag på att investera i hyresfastigheter via Svenska Bostadsfonden. Det är känt att om man blir tvungen att dra ned sin konsumtion så är ens boendekostnader det sista som får styrka på foten.  Först minskas andra kostnader som dyra semestrar, den vardagliga konsumtionen mm. Alltså tror jag på hyresfastigheter för att diversfiera mina investeringar. Och då Sv Bostadsfonden är en etablerad aktör som nu söker privata investerare, fram till början av december ska jag gå på investerarmöte kommande tisdag i Stockholm. Tidigare har större investerare fått upp till 10% avkastning.

För något alternativ som är helt separat, eller som en matematisk statistiker säger, finns väl inte utan att andra nackdelar kommer med. Som sämre avkastning och osäkerhet i hur mycket värdet består över tid.

Hur ser din bedömning ut Jan?

 

/Sven

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tillåt mig att vara lite provokativ och förhoppningsvis ge frågan en start på en helt ny diskussion. Digitalt guld, alltså kryptovalutor såsom Bitcoin (BTC), Ripple (XRP) mm. Det är just nu en väldigt volatil marknad men som ständigt växer och utvecklar sig själv till att möta våra behov. Innan man kastar det här alternativet i papperskorgen tycker jag man ska ta sig tid att läsa på och förstå innan man lägger det i facket ointressant. Speciellt nu när större investerare börjrar rör sig åt det hållet.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ett alternativ är katastrofobligationer, i Sverige nåbara genom fonden SEF Entropics Cat Bond A.

Katastrofobligationer har mycket låg korrelation med börsen. Att Tokyo-börsen rasar utlöser inte orkanvindar i USA. Det har även visat sig att det omvända också gäller. Stora naturkatastrofer har inte haft någon allvarlig global påverkan på börsen.

Tyvärr är de senaste årens kursutveckling i SEF Entropics Cat Bond A småtrist beroende på att elände kommit i klump.

Om inte annat vore katastrofobligationer perfekt för klimatförnekare – som att skära guld med täljkniv. ;)
(Om man gräver djupare i det visar det sig att det är bra med en och annan katastrof för kursutvecklingen. Efter en naturkatastrof är det fler som vill försäkra sig, och bolagen passar på att ta ut lite extra premie.)

http://entropics.se/

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-03 klockan 20:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.