Alternativ till ökad lön
Sök:

Alternativ till ökad lön

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tina Brus

Den här artikeln publicerades 2017-09-04 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Alternativ till ökad lön

Hej!

Jag fyller 60 år nästa år. Jag undrar – vilket är bästa alternativet ur pensionssynpunkt?

Kan jag välja alternativet sänkt arbetstid – dvs exempelvis 35 -timmars vecka istället för 40-timmars vecka med bibehållen lön? Om min arbetsgivare går med på det? Och hur räknar man ut vad en 2-3-4-5….. % löneförhöjning motsvarar i arbetstid?

Eller ska jag istället försöka öka min lön så mycket som möjligt de sista åren jag jobbar för att få ut maximalt i pension – räknar med att jobba till jag blir 65 och förmodligen längre. (Jag är över brytgränsen till statlig skatt)

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag glömde säga till Jans fru: Tack för att du är med i poddpratet och ställer de ”dumma” frågor som jag velat ställa hela tiden när jag inte fattar vad Jan pratar om ex vad är bitcoin och hur funkar det. Sluta aldrig med det!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  1% på en 40-timmarsvecka motsvarar 24 minuter. 2% blir 48 minuter osv.
  Går du ner i arbetstid lär inte den statliga pensionen påverkas speciellt mycket. MEN reglerna för tjänstepension är en ren djungel! Tag kontakt med ditt fackförbund eller din framtida tjänstepensionsutbetalare. Här är det lätt att göra bort sig totalt!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-04 klockan 21:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.