Alternativ till sparkonto för lite större summa pengar?
Sök:

Alternativ till sparkonto för lite större summa pengar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pär

ställde för sedan frågan: Alternativ till sparkonto för lite större summa pengar?

Har idag en summa på ~200.000:- på ett sparkonto (samt att jag lägger undan 1000:- från lönen varje månad i fonder till pension) som bara ”ligger och samlar damm”. Händer dock att jag plockar ut pengar ibland om det skulle knipa sig någon månad.

Jag är lite feg (vill ha en buffert) och vill inte riskera allt för mycket om något skulle inträffa ekonomiskt.

 

Hade då en tanke på om det skulle vara bättre (men ändå säkert) att lägga över en del eller hela summan på sparkontot och placera dessa i korta räntefonder istället? Eller kanske en blandning av korta/långa?

 

Kort sagt, kan jag placera pengarna på något annat sätt än sparkonto där de ändå ligger hyfsat säkert men ändå kan ge lite högre avkastning än på sparkontot?

Hoppas ni förstår vad jag menar :)

 

Alla svar uppskattas!

 

mvh

 

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Låter som en stor buffert!

Ska du välja mellan räntefond och sparkonto går sparkonto lika bra. Med dagens ränteläge är det inte lönsamt med räntefonder med tanke på att det också måste betalas skatt på dem. Vill du däremot kombinera aktier och obligationer kan du få en avkastning på kanske ~2% per år netto.

T.ex. min buffert ser ut så här:

 • Sparkonto med insättningsgaranti hos nischbank (mycket kortsiktigt, ska vara tillgängligt inom en arbetsdag)
 • Målsparande. 10% Avanza Zero och 90% AMF Räntefond Lång. Max nergång per år är noll procent, dvs. portföljen fungerar som en lågavkastande hedgefond som alltid går plus om än mycket lite just nu.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svar! Då till mina följdfrågor.

  Ska man då öppna ett nytt (om det går?) ISK-konto och månadsspara i eller gå in med en större summa direkt och låta den ligga där?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Pär
 2. Vit pil

  Välj vad som är enklast för dig. Antingen allt i ett ISK-konto eller skapa nytt för bufferten.

  Det kan vara klokt att behålla en del på sparkonto. T.ex. 1/4 eller hur mycket du kan tänka dig behöva direkt. Resten i 10% svenska aktier och 90% obligationer av bra kvalitet. Kom ihåg att ombalansera årligen!

  Vill dock påpeka igen att skillnaden mot sparkonto inte kommer bli särskilt stor. Här är avkastningen på min buffertportfölj de senaste fem åren:

  2014: 8,60%
  2015: 0,65%
  2016: 3,92%
  2017: 1,43%
  2018: 0,33%

  Genomsnitt: 2,99%
  Totalt: +15,58%

  Som du ser kan avkastningen variera en del.

  Lycka till!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  CL

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Pär!

Ett litet tillägg på lite tips hur du ska lägga upp ditt sparande för att du inte ska behöva ”Nalla” på dina pensionspengar, läs denna artikeln av Jan om ”Fyra-hinkar-Strategin”.

Det bästa för ett långsiktigt sparande, som just pensionssparandet är, är att inte röra det och låta ränta-på-ränta effekten göra jobbet!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-29 klockan 21:09 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.