Amerikansk investeringskonto
Sök:

Amerikansk investeringskonto

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel

ställde för sedan frågan: Amerikansk investeringskonto

Hej! Jag är amerikansk medborgare och bor här i Sverige. Jag har lite pengar investerat i usa och varje år måste jag betala skatt här i Sverige på vinsten på mina investeringar. Jag har funderat lite på om det kan vara värt att flytta pengar från USA till Sverige så att jag kunde ha investeringar i ett ISK och slipa betala så mycket i skatt. Just nu är dollarn ganska hög så det kan vara en bra tid att flytta över pengarna men tänkte att det hade varit intressant att höra vad det finns för för och nackdelar.

Tack för hjälpen!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Personligen litar jag mer på USD än SEK och det gör även Annika Winsth:

https://omni.se/chefsekonom-kronan-riskerar-satta-bottenrekord/a/yvkxWx

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej. Du kommer inte att kunna öppna ett ISK-konto på Avanza. Jag har hört att Nordnet eventuellt accepterar US-persons men att proceduren att öppna ett konto kan kräva en del pappersarbete. Jag har dubbelt medborgarskap USA och Sverige och funderar själv över hur jag ska göra med mina framtida besparingar. Har inget mer än vanligt bankkonto med mitt buffertsparande.

Pratade med en jurist i veckan och fick då veta att ett svensk ISK-konto resulterar i dubbelbeskattning, tyvärr. Enda alternativen i Sverige som inte utlöser dubbelbeskattning är tydligen aktier och obligationer. Ett alternativ är kapitalförsäkring men då kan det inte ingå några fonder i den.

Jag har tjänstepension på Avanza och där har jag problemet att hitta fonder som tillåter att jag som US-persons investerar. Tex ville jag ha SPP emerging markets och SPP aktiefond Europa men de funkar inte för mig. Inte ens Avanza global funkar. Enda jag har hittat är Avanza zero.

I nuläget funderar jag på att investera i att avsluta mitt medborgarskap i USA då jag inte har mer än några avlägsna släktingar som jag aldrig har träffat där. Det kostar å andra sidan sina slantar också… bara 2350 dollar.

Är det vettigt att enbart hålla sig till aktier och obligationer när jag inte är någon fena på aktier utan egentligen kanske bättre når mina mål med globala indexfonder och bara vänta? Eller är kapitalförsäkring en god idé?

Och vad finns det egentligen för fördelar med ett amerikanskt medborgarskap? Svara inte att jag kan bli president! Och ett Vanguardkonto är inte möjligt då jag måste ha en adress i USA. Fejkar jag det så riskerar jag för mycket tror jag.

Ber om ursäkt för att jag snor tråden, men jag hoppas att mina funderingar kan bidra till din fråga samtidigt som någon kanske kan bidra till mina frågor.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Avanza är inte bra. De är bara lat och vill inte reglerna. Jag har USA medborgarskap och en privat pension i Sverige med i genom Avanza i genom min gammal arbetsgivare. Men kan göra ingenting med det och bara kan flytta till annan bolag (investerings firm). När jag göra det, jag måste lämna vad min gammal arbetsgivare har sätt i konto, och bara få min del (400 000 ner till 100 000). Jag inte kan ändra fund eller öppna en investerings eller sparkonto med dem. Det säger ingenting i FACTA eller USA regler att du kan inte har det typ konto, men Avanza är lat och dåligt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jeremy Alverson
 2. Vit pil

  Sara, ditt påstående om att man betalar dubbel skatt för ett isk. Har du den uppfattningen fortfarande? Jag finner inget stöd för detta när jag läser på utan tolkar det som att man som amerikansk medborgare bosatt i Sverige med svenska inkomster endast behöver deklarera i USA.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Matthias

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-14 klockan 20:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.