AMF Balansfond
Sök:

AMF Balansfond

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tomas

ställde för sedan frågan: AMF Balansfond

Hejsan, vore tacksam om någon har funderingar kring den aktivt förvaltade fonden på Nordnet, som kostar 0.4%, tack på förhand.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Fonden är en blandfond som ska ha minst 25% räntepapper för att minska risken. Aktieinnehaven ska till största delen vara i svenska stora och medelstora företag, men får också investera upp till en tredjedel av fondens medel i utländska företag. Räntorna ska vara i SEK och långa (2-7 år).

Fonden själv använder ett jämförelseindex som är 60/40. I det indexet har de valt 40% svenskt index, 20% världsindex, 40% svenska obligationer.Eenligt fondfaktabladet så följer de indexet rätt så nära år efter år.

Den aktiva förvaltningen ska tydligen bygga på fundamental analys. Det innebär åtminstone att man får ”någonting” för pengarna. Men samtidigt så är det medelstora och stora företag. Det är företag som brukar ha många ögon på sig redan och hög omsättning av sina aktier på börsen. Jag är bara en tjomme på nätet så lyssna inte för mycket på mig, men för mig är det orimligt att en fondförvaltare ska kunna plocka russinen ur den kakan och gissa bättre än alla andra analytiker på marknaden.

Kul grej är att de satsar på att ”slå sitt jämförelseindex”. Men i verkligheten ligger de väldigt nära index. Några år går det snäppet bättre, andra snäppet sämre. Precis som man kan förvänta sig.

På plus-sidan har du att fonden är billig och att den troligtvis kommer fortsätta bete sig ungefär likadant.

På minus-sidan att den har så kraftig övervikt i svenska aktier.

Själv kör jag på med hela min aktiedel i en billig global indexfond istället. Det blir billigare och presterar ju likvärdigt som dessa aktiva förvaltare. Jag vill inte ha Sverigefonder.

All infon till detta svaret har jag tagit från fondens sida hos Morningstar samt från fondens eget fondfaktablad.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-23 klockan 15:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.