AMF eller Länsförsäkringar i KAP-KL
Sök:

AMF eller Länsförsäkringar i KAP-KL

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maria

ställde för sedan frågan: AMF eller Länsförsäkringar i KAP-KL

Hej!

Jag håller på att se över vilken fondförsäkring jag ska välja i min tjänstepension på KAP-KL. Jag är 35 år.

När jag jämför på konsumenternas.se som jag sett rekommenderas här verkar AMF vara billigast men också ligga lägre på avkastning historiskt. Jag antar att deras jämförelsesiffror också baserar sig på entrelösningarna. Länsförsäkringar har ju ”Länsförsäkringar global indexfond” som lockar mig men jag har inte så bra koll på deras andra fonder. Hur tycker ni AMF:s globalfond står sig i jämförelse med länsförsäkringars? Om ni skulle plocka ihop egna fonder istället för entrelösningen hur mkt skulle ni procentuellt sätta i vardera globalfond, tillväxtfond, Sverigefond?

Hälsningar Maria

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej

Själv gillar jag också LF Global indexnära bara för att den är billigare. Annars i Tp hade jag valt Amf fond försäkring och kört allt 100% Amf Aktiefond Global. Den är halva priset i Tp jämfört med privat 0.20% i avg. En riktigt bra global fond. Du har så långt till pensionen och smidigast är att ha allt i Global fonden. Den var billigast och den är lita aktiv men det gör inget då den har varit riktigt bra historisk. Lycka till.

Mvh. Jack

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack. Jag har ju en ganska stor del av mitt privata sparande i LF global indexnära så det kanske också är en anledning att välja en annan fond till tjänstepensionen för att sprida lite (även om jag förstår att de säkert investerar i liknande bolag globalt).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Maria
 2. Vit pil

  När det gäller KAP-KL tycker jag AMF Global (att titta på ett dipp i slutet på ett enskilt år som påtalas nedan säger inte mycket, tror du Maria har för avsikt att ha pengarna länge på ett och samma ställe, såvida inte avgift sänks väldigt mycket mer i annan fondförsäkring).

  Och det här stod att läsa på Morningstar nyligen https://www.morningstar.se/Articles/Market.aspx?title=de-6-basta-globalfonderna-stadigt

  👋

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kim

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag skulle valt länsförsäkringar alla dagar i veckan. Amf är aktivt förvaltad och innehåller bara 1/10 så många innehav som länsförsäkringar. Detta visade sig i slutet av 2018 när Björn missade en del uppgång innan fallet. Trots det föll han lika mycket som index. Och har hållt jämna steg hela tiden annars.

Det var inget märkvärdigt misstag men det talar ändå för den mänskliga faktorn. Han hade lika bra kunnat lagga efter index efter den missen.

Aktiv förvaltning ska ge ett mervärde tycker jag om man ska utsätta sig för den risken att inte vara fullt exponerad mot marknaden i alla lägen. Dvs aktiv förvaltning bör ge en klar överavlastning om det ska vara värt det.

Förutom det är amf en bra fond med låg avgift

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack! Jag visste inte att det skiljde så mycket i innehav. Funderar fortfarande på hur jag ska göra, känner mig lite velig. Jag vill ha det mesta i en globalfond men funderar på att lägga lite i tex tillväxtfond och Sverigefond.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Maria

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-30 klockan 22:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.