AMF Räntefond Mix som komplement/ersättare till AMF Räntefond Lång
Sök:

AMF Räntefond Mix som komplement/ersättare till AMF Räntefond Lång

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Henrik

ställde för sedan frågan: AMF Räntefond Mix som komplement/ersättare till AMF Räntefond Lång

Hej!

AMF har nyligen sänkt avgiften på deras räntefond AMF Räntefond Mix vilket är en obligationsfond som investerar i en blandning av Amerikanska, Brittiska, Europeiska och Svenska obligationer. Alla utländska obligationer ska dessutom vara valutasäkrade till svenska kronor.

Med den nya avgiften ligger den på samma nivå som AMF Räntefond Lång och verkar åtminstone för mig som ett lockande alternativ eller åtminstone komplement. Iom att den investerar på flera marknader borde den ge en större riskspridning och jämnare avkastning på sikt. Om inte annat så kan det öka diversifieringen i portföljen. Tänker att den borde kunna jämföras med globala aktiefonder som är en självklarhet i de flesta portföljer.

Tänker jag fel eller har AMF Räntefond Mix nu en plats i alla portföljer som innehåller långa obligationer? Kanske borde den till och med ersätta AMF Räntefond Lång helt i vissa portföljer iom att den redan innehåller en större andel svenska obligationer?

Det är säkert något som jag missat men det verkar nästan som en ”no-brainer” för mig.

Vore kul att få eran åsikt!

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Hej Henrik!

Tycker att det låter intressant det du säger, skulle gärna också höra lite mera tanker från andra som är mer insatt i räntemarknaden.

Däremot så fick jag en tanke, att om man helt skulle byta ut den, då spekulerar man i att dom svenska obligationerna och räntepapprena inte ska gå lika bra som utländska. Känns detta som en given sak? Jag vet inte.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag menar att man gör tvärtom när man investerar i en så pass bred marknad. Vänder man på det så spekulerar man ju i att svenska obligationer ska gå bättre än omvärldens annars. :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Räntefond Lång är en slags ”total bond market” fond. Den består till 25% av (svenska) statspapper, 15% fastigheter och resten företag med hög kreditvärdighet.

Mix är 75% statspapper och 15% företag med hög kreditvärdighet. Innehaven är jämnt fördelade SEK/USD/GBP/EUR (valutasäkrade).

Mix är bland de säkraste fonderna som går att köpa eftersom den har så hög andel statspapper, dessutom från olika länder. Nackdelen är att statspapper har lägre avkastning vilket gör att den presterar sämre än Lång.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fel på innehaven hos Lång. Rätt är 23% statspapper, 34% företag, 27% fastigheter och 16% bank.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  CL
 2. Vit pil

  Intressant att det är så stor skillnad i typen av innehav mellan Mix och Lång, det viste jag inte. De flesta (inklusive mig själv tills nyligen) tror nog att Lång är mer viktad åt statspapper. Som det ser ut nu verkar den kunna påverkas rätt mycket vid en eventuell kris.

  Grymt att du lyckades ta fram den infon!

  Tycker Mix blir mer och mer intressant ju mer man läser om den. Nästan konstigt att den är så liten som den är. Måste ha med den tråkiga historiken att göra.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-23 klockan 10:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.