AMF:s halvaktiva fonder
Sök:

AMF:s halvaktiva fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

ställde för sedan frågan: AMF:s halvaktiva fonder

Hej Jan.

AMF:s fonders avkastning är mycket märklig tycker jag. Har min tjänstepension där. Deras s.k. aktiva förvaltning ger inte mycket mer än vad motsvarande passiva indexfonder ger hos konkurrenterna. Vissa ger t.o.m. sämre avkastning. Har någon koll på deras filosofi vad gäller aktiv förvaltning? En mer rättvis definition av AMF:s förvaltningssätt skulle väl vara semiaktiv eller halvaktiv med tanke på historisk avkastning.

Varför ”kopierar” inte AMF helt enkelt Lannebo, Didner, Carnegie m.m. så att deras kunder får maximal avkastning? Har Jan eller nån annan något bra svar på detta?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag såg nyligen över min tjänstepension där bl.a. AMF var ett av alternativen. Reagerade på samma sak som dig, att den aktiva förvaltningen inte ser ut att löna sig där.

På deras hemsida kan man läsa att de valt att ha låga avgifter vilket är härligt. Jag kikade lite i deras faktablad (bifogar länk) och gemensamt för aktiefonderna verkar vara att de använder sig av fundamental analys för att och har som mål att slå index ”utan att ta alltför stora risker”. Detta visar sig i form av att de är ganska nära index och följer främst stora och medelstora bolag i sin aktiva förvaltning.

https://www.amf.se/vara-fonder/spara-i-amfs-fonder/faktablad-och-fondbestammelser/

 

Skulle gissa att en anledning till att de inte ”kopierar” någon av de framgångsrika fonderna är att de i och med sitt mål att inte ta så stora risker (även om aktier alltid är en risk) gör att de inte ger sig på investeringar i småbolag etc på samma vis vilket historiskt gett högre avkastning.

 

Vänliga hälsningar

Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-18 klockan 13:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.