Amortera?
Sök:

Amortera?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

ställde för sedan frågan: Amortera?

Hej! Jag är en kille på 26 år som sitter och tänker lite på om jag ska börja amortera på mitt lån eller inte.

Har lån på 800 000kr och har amorteringsfritt 1 år till. Ränta på 1,37 3månaders rörlig.

Jag sparar cirka 6000kr i månaden till mina portföljer men osäker på om jag bör kasta in en del i lånet istället? Eller försöka spara 6000kr + kasta in på lånet. Vad tros? Är det lika bra att fortsätta spara nu när räntan är låg? Eller försöka betala av så mycket som möjligt nu när man kan och det är billigt?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jobba utifrån 4-hinkar principen. https://rikatillsammans.se/fyra-hinkar-strategin/

Börja att fyll på bufferthinken ( i stort sätt lättåtkomliga ”kontanter”) tills den motsvarar ca 1 år utgifter. Därefter kan du börja att fylla på mellanriskhinken, där bland annat amortering kan räknas in. I mellanriskhinken kan du även ha en större andel fonder, tror Jan nämner 60/40 (60% aktier 40 % räntefonder eller motsvarande) som ett bra riktmedel.

Så svar på din fråga. Börja med en buffert och investera sedan ca 60 % av ditt sparande i fonder och amortera med resten.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tycker detta var ett sunt svar.

  Jag gillar däremot att jobba med all hinkar samtidigt för att börja få det mer långsiktiga sparandet att påbörjas så tidigt som möjligt.

  Så en liten del dit också tycker jag!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-03 klockan 08:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.