Amortera 7% per år om man planerar att köpa en dyrare lägenhet om 2 år?
Sök:

Amortera 7% per år om man planerar att köpa en dyrare lägenhet om 2 år?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av AG

ställde för sedan frågan: Amortera 7% per år om man planerar att köpa en dyrare lägenhet om 2 år?

Hej,

Vi hör ofta från Jan och andra blogg att det är bättre att amortera till det minsta och investera i marknaden. Men jag tycker att den här regeln inte gäller om man planerar att köpa en dyrare fastighet inom 2 år. Med 2 år av investering på marknaden är det svårt att garantera att man ska få investering tillbaka.

Den andra alternativ kunde vara att spara på ett sparkontot till exempel, men då det är bara kring 0.8% med banker som Santander till exempel (och skatter på de 0.8%). Samtidigt om man har en bolån med 1,45% som ränta, då blir det fortfarande 1,01% att man betala varje månad till banken för att låna pengar (efter 30% skatteavdrag).

I det är fallet att man planera att köpa någonting dyrare inom 2 år, är det inte bättre att amortera så mycket som man kan (t.ex: 7% per år)?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du tänker rätt. Investera på börsen ska man ju bara göra om tidshorisonten är väsentligt längre än 2 år tills du ska använda pengarna.

Kanske kan vara en idé att spara på sparkonto om du tror att du kommer upp i handpenningsbeloppet, vanligtvis 10% av köpeskillingen, så slipper du ta ett sådant lån när det är dags. Annars är amortering ett bra sparande inför köp av dyrare bostad.

Du skriver inte hur mycket det handlar om i pengar, Men det blir nog rätt små skillnader i pengar räknat med att amortera och ta handpenningslån eller spara på konto.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Kalle – Kan man inte betala handpenningsbeloppet med pengar från när man säljer sin befintliga lägenhet (genom överbryggningslån)? Vi tänkte att köpa först och sälja vår lagenhet efteråt.

  Här är hur mycket det handlar om pengar:
  – Lägenhet köpte 1 och 1/2 år sen för 4.45m Kr, vi är redan amorterat 258,000Kr och hade 15% insats när vi köpte den (667,500Kr)
  – Vi tänker att köpa en ny lagenhet om 1 eller 2 år som skulle kosta kring 8m Kr
  – Idag har vi kring 1.6m Kr av besparing

  Några tips baserad på dessa siffror?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  AG
 2. Vit pil

  Jag glömde att lägga till: Idag amorterar vi 6,3% per år (18760 Kr/månad) men vi tänkte att öka amortering till 7% (20560 Kr/månad)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  AG
 3. Vit pil

  Vi köpte en lägenhet som kostade 4,45m Kr ett och 1/2 år sen och tänkte köpa en stora lägenhet som skulle kosta 8m Kr om 2 år

  0
  Gravatar ikon för användaren
  AG
 4. Vit pil

  Överbryggningslån kallas det om du har båda lägenheterna under en övergångsperiod och då måste ha 2 bolån. Handpenningslån är det du tar om du måste betala handpenningen men inte har kontanter på kontot att betala den med, vanligt då man ofta skriver kontrakt på ny bostad innan man frånträtt den gamla och fått pengar därifrån.

  Men skillnaden mellan att spara pengar på sparkonto med 0,8% ränta för att slippa Handpenningslån och att amortera ner lånet med 1,3% ränta är sannolikt försumbar i sammanhanget. Det är börsen du ska hålla dig ifrån under så kort tidsperiod.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vi amorterar 5% av just denna anledning.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ja, det känner ett bra sätt att spara regelbundet! Just nu amorterar vi 6.3% per år, men vi tänker att öka den till 7% per år

  0
  Gravatar ikon för användaren
  AG
 2. Vit pil

  Njaa.. nu ska vi inte överdriva. Det kan vara ett bra sätt att lägga pengarna om man vet att man ska flytta inom en SNAR framtid till ett dyrare boende. Annars är det precis samma logik som alltid som gäller för sparande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rikard
 3. Vit pil

  Vad menar du med snar framtid? Vilken logisk skulle du använda om du skulle köpa en dyrare bostad om 2 år?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  AG

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-13 klockan 09:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.