Amortera av bolånet eller investera 3 miljoner?
Sök:

Amortera av bolånet eller investera 3 miljoner?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Peter Gunnar Löfgren

ställde för sedan frågan: Amortera av bolånet eller investera 3 miljoner?

Hej,

Liten bakgrund…

Är 50år och gift. Båda har vi fast anställning och bra årsinkomst.

Bolån på ca 3 miljoner. I nuläget bolånekostnad 3767 kr/mån.

 

Jag har nyligen ärvt  6 miljoner kronor. Funderar nu på hur detta belopp bäst kan placeras,förvaltas och ge avkastning.

Har funderat över att amortera av vårt bolån på ca 3 miljoner och investera den nuvarande boränteutgiften i fonder och aktier varje månad.

Eller….

Ha kvar bolånet…och investera mina 6 miljoner i fonder, aktier mm för att efterhand amortera av bolånet ex.vis varje år. Då har jag ju kvar mina ärvda pengar samtidigt som bolånet minskar.

Om jag väljer det senare alternativet…hur skulle du/ni tänka ang.  placering av 6 miljoner?

 

Nästa fråga…

Av mina ärvda pengar, tänker jag placera 1 miljon i fonder och aktier som ett bosparande till mina 2 barn (10 resp. 13 år)

Tidshorizont ca 6-9 år.

Har tänkt:

  • 67% Fonder med följande fördelning:   Sverigefonder 25%, Globalfonder 30%, Europafonder 15%, Tillväxtfonder 10%, Teknikfond 10%, Kort räntefond 10%.  Placerar 1/10 varje kvartal.
  • 33% Aktier  ex.vis:   Investor, Kinnevik, Industrivärlden.

Vad tror du/ni om detta?

Mvh

P-G

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Med dagens låga räntor är det objektiva svaret att pengarna sannolikt har högre tillväxt på börsen än vad räntekostnaden är för bolånet. Däremot kan det vara psykologiskt skönt att inte vara skuldsatt och sådana känslor tycker jag inte att man ska förringa. Jag har själv som mål att inte ha bostaden belånad till mer än 50% men heller inte mindre.

Är dina investeringarna långsiktiga (10+ år) kan du följa globala barnportföljen.

Gällande investeringarna till dina barn så bör du beakta att Sverigefonder och svenska aktier överlappar vilket ger dig låg riskspridning. Korrelationen med Europafonden är också hög. Ytterligare något du kan ta till övervägande är att den äldste sonen kan komma att behöva pengarna relativt snart varvid 90 % aktier/aktiefonder är i överkant.

Slutligen vill jag påminna om att spara i eget namn istället för i barnens namn. Det senare ger dem nämligen total makt över pengarna på 18-årsdagen vilket jag tycker är onödigt stort ansvar att stjälpa över på ungdomen.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-23 klockan 13:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.