Amortera billån eller stanna på börsen
Sök:

Amortera billån eller stanna på börsen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Alexander

Den här artikeln publicerades 2017-08-19 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Amortera billån eller stanna på börsen

Hej!

Jag har efter en period av systematiskt månadssparande enl nybörjarportföljen lyckats nå en summa pengar som innebär att jag nu kan amortera bort mitt enda lån vilket avser min nya fina bil.

Fonderna är sålda innan sommaren med en bra vinst för att möjliggöra detta.

Billånet har en ränta på 4,6 % och uppgår till 330.000 kr ( Nypris 530.000kr )

Det vore på något sätt skönt att bli skuldfri men samtidigt känns det som jag begår ett misstag i min långsiktiga plan mot ekonomisk frihet att i detta skedde missa ränta på ränta effekt genom mitt abrupta avhopp från börsen.

Jag har trots min lånekostnad fortfarande goda utrymmen för en fortsatt sparkvot kring 30%

En liten magkänsla säger dock att mitt sparande kan få ett skjuts i rätt riktning iom känslan att vara helt skuldfri.

Om jag nu skippar amorteringen och vill in på börsen igen, ska jag då portionera ut det månadsvis eller köpa in mig på ett bräde?

 

Tack för en mycket bra och inspirerande blogg som de senaste 2 åren har hjälpt mig oerhört mycket!

 

/

 

Alexander

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Grattis till den fina avkastningen!

Som princip skulle jag säga att det är bäst att betala av skulder med hög räntesats.

4,6% är en rätt hög ränta att betala idag och det finns ju inga garantier att börsutvecklingen avkastar mer när inflation räknats bort. Tvärtom menar en del analytiker att man får vara beredd på en avsevärt lägre avkastning den närmaste tiden, kanske runt 5%. Och då får man ju även räkna med att börsen kanske går sämre vissa år osv. Men säker kan man ju inte vara!

Utöver de ca 30% i sparkvot du är beredd att lägga ut kan du ju även räkna med de ca 5% pengar i reda räntor du slipper betala i framtiden om du amorterar lånet nu.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Håller helt med ovanstående resonemang och om det varit jag så hade jag också löst billånet. Detta under förutsättning att avsikten är att behålla bilen en längre tid.

  Du har ju också ett tredje alternativ att välja på.
  Du kan ju lösa hälften av lånet, och behålla resten på börsen. Då sänker du din skuld rejält. Och därmed troligen räntekostnaden (beroende på lånets vilkor) och du kommer ha betalt bilen fortare.
  Men du behåller också en del på börsen som kommer resultera I den ränta på ränta effekt du vill ha.

  Du kan ju också ta en del av din sparkvot, för att istället öka ammorteringen på bilen så den blir betald fortare. Du kommer ju ändå med ökad ammortering ha kvar av din sparkvot så beloppet på ditt sparande ökar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mats

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-19 klockan 00:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂