Amortera eller inte
Sök:

Amortera eller inte

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ulrica

ställde för sedan frågan: Amortera eller inte

Hej

Jag har ett bolån med under 50% belåning och  betalar idag bara ränta. Löptiden går ut nästa år. Ska jag börja amortera eller ska jag investera istället? 

Ulrica

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Ja, det är ju den eviga frågan och något svar som är självklart rätt finns inte. Men med tanke på din låga belåningsgrad är mitt råd att spara och investera pengarna istället.

Men det finns alltid risker med aktiefonder, så du bör känna efter själv om du är beredd på en större nedgång. På lång sikt har börsen dock alltid varit det bästa.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Klarar du en ränta på 9 % och kan fortfarande långsiktigt spara 20 % av nettoinkomsten i månaden? Amortera då så lite som möjligt. Klarar du det inte, skjut upp allt annat långsiktigt sparande och amortera enbart.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Oskar

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Ulrica!

Eftersom du är under 50% så skulle jag ha investerat pengarna istället för att fortsätta amortera.
Du har troligtvis större avkastning där än vad du har för ränta på lånet, såklart till högre risk.

Med en belåning under 50% så har du inga amorteringskrav och är ingen risk för banken, därför borde du kunna förhandla fram en bra ränta med banken och har därför en ännu mindre anledning till att amortera.

Jag hade investerat pengarna istället för att amortera i ditt fall!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag hade amorterat litegrann, månadsvis.

Kanske börsen går betydligt sämre i ett par år och räntorna börjar höjas till obekväma nivåer.

Det kommer att ske men när : Det vet vi inte. Men jag tror att det är bra att vara kritiskt inställd och ju mindre lån du har, desto roligare är det ju även mentalt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-15 klockan 18:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.