Amortera eller inte?
Sök:

Amortera eller inte?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik Petersson

ställde för sedan frågan: Amortera eller inte?

Hej!

Hade ett samtal med min bank igår där jag förklarade att jag funderade på att sluta amortera på mina lån ( ca 1.9 milj med ränta 1,30% 3mån och utan amorteringskrav ) och istället sätta av motsvarande i en global indexfond istället ( ca 5000:- sparande per mån ).

Men jag blev nästan dumförklarade av dem, för de tyckte absolut att jag skulle amortera istället. Så att jag fick ner lånen, och i framtiden kunde låna mera istället.

Jag funderar skarpt på att ändå gå emot deras linje och köra ett sparande som trots allt ger mera i avkastning jämfört med vad lånet kostar i ränta.

Vad har Ni för kommentar?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jag tycker det beror mycket på vilken belåningsgrad du har idag. Ligger du under 50% så låter det som en mycket bra idé att investera på börsen istället. Ligger du mycket över skulle nog jag iaf betala av lite till på lånet för att komma ner i risknivå.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag håller i princip med dig, med förbehåll för att jag inte känner till hur din ekonomiska situation ser ut. Om detta är ett gammalt lån som inte täcks av amorteringskravet och därmed är amorteringsfritt trots belåningsgrad över 50%, eller om du är ett singelhushåll med genomsnittlig inkomst så tycker jag att 1,9 miljoner är i högsta laget för att inte amortera. I så fall skulle jag fortsätta att amortera en bit till på det lånet, om än kanske i lägre takt för att samtidigt kunna spara i aktier eller fonder.

Om ditt hushåll består av fler vuxna än dig själv med OK inkomster skulle jag definitivt sluta amortera.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-15 klockan 08:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.