Amortera eller investera?
Sök:

Amortera eller investera?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karl

ställde för sedan frågan: Amortera eller investera?

Hej, i år ska jag köpa min första bostadsrätt och har satt en budget på max 1.2 miljoner. Min kontantinsats ligger på 450 tusen. Min belåningsgrad blir då 62.5%. Då får jag amorteringskravet på minst 1% av bostadens värde per år. Jag läste https://rikatillsammans.se/ska-man-bara-amortera-eller-bade-amortera-och-bygga-en-pengamaskin-samtidigt/ och undrar om de råden fortfarande gäller? Har man en avkastning på 8% så är ju det givetvis bättre än de 2-3% man har på lånet men jag förstår inte hur Jan räknade;

Jag förstår det som att jag då fortsätter att köpa fonder varje månad fram tills fonderna når det totala värdet (alltså 750 000kr, dvs summan jag lånar, i praktiken något mindre pga av amorteringskravet), säljer av det och betalar av hela lånet på en gång. Såfort det är gjort får jag ju dock börja om med pengamaskinen igen. Men om jag istället hade amorterat, då hade ju räntan jag betalat minskat på lånet relativt snabbt och därmed blivit billigare. Vad blir egentligen bäst i längden? Det känns ju tryggare att betala av och bli av med lånet så snabbt som möjligt men man vill ju göra det som blir bäst!

Jag kan amortera/investera för 10 000kr i månaden.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Gör det som känns bäst för dig. Du ska kunna sova bäst om natten. Jag hade rekommenderat att amotera ner till 50% och sedan investera därifrån.

Då slipper du amoteringskrav och mindre utgifter per månad och därför kan du investera mera.

Mvh

Philip

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Poängen som Jan lyfter fram i artikeln är just att om pengamaskinen fungerar så kommer den ge mer avkastning än vad du betalar i ränta. Man kan därför acceptera den högre räntan eftersom man får in mer från fonderna. Ja, detta innebär högre risk eftersom börsen inte alltid går plus. Men på längre sikt (10-15 år eller så) bör det vara den bästa strategin.

Men den allvarliga ste risken du står med är om börsen sjunker kraftigt samtidigt som värdet på bostaden. Då kanske du inte har råd att flytta eftersom lånen kan vara högre än dina tillgångar. Det var detta som utlöste finanskrisen 2008. Den risken minskar med lägre belåningsgrad. Jag har själv tänkt sluta amortera vid 50% belåningsgrad eftersom det är osannolikt att min bostad ska halveras i värde.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Okej, tack för svar. Ja det låter ju definitivt att amotera till åtminstone 50% så det kravet försvinner så snabbt som möjligt. Betalar jag 10 000kr varje månad (kan nog höja det lite grann till och med) så är jag nere på 50% på ca 10 månader villet inte är så mycket. Det är ju lite snack om att bostadsprisrena kanske går ner i år så det blir kanske bra köpläge för mig dessutom!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-05 klockan 21:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.