Amortera eller investera??
Sök:

Amortera eller investera??

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ulrica lönnberg

ställde för sedan frågan: Amortera eller investera??

Hej

Har ett lån på 580000 och fått arv på 480000. Ska jag amortera av hela summan och endast ha 100000kr kvar i lån eller ska jag investera en del?

Ulrica Lönnberg

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det beror på din situation i övrigt. Har du ingen buffert ska du se till att fylla den först. Sedan beror det på vad du lånat till. Är det ett dyrt blanco-lån skulle jag vilja bli av med det så fort som möjligt. Om jag hade ett bolån och en låg belåningsgrad på 50% eller mindre så hade jag inte amorterat mer utan investerat 100% av beloppet. Speciellt om man är äldre och börjar närma sig pension, då kan det vara svårt att få banklån i framtiden om man skulle behöva det. Då är pengarna mer flexibla och nyttomaximerade om de är investerade. Är det ett bolån med högre belåningsgrad skulle jag gjort en fördelning mellan amortering och investering som jag känner mig bekväm med.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag förutsätter att du har en lång tidshorisont på ditt sparande, helst tio år eller mer.

Amortera tills husets belåningsgrad är 50%. Investera resten. Det är i alla fall vad jag satsar på i mitt sparande, jag vill inte ha en belåning lägre än 50% eftersom jag tror att jag får bättre avkastning på börsen och det är osannolikt att bostaden ska sjunka med mer än hälften av sitt värde.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-14 klockan 09:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.