Amortera eller investera?
Sök:

Amortera eller investera?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hanna

ställde för sedan frågan: Amortera eller investera?

Jag har precis köpt en villa som är en nyproduktion för 3025000 kr där jag kommer att ta ett bolån på 2400000 kr, dvs en belåning på ca 80%. Om jag förstått min bankkvinna rätt så kan jag välja att ha det amorteringsfritt i 5 år pga att det är en nyproduktion. Räntan för mitt bolån kommer att ligga på ca 1,5%.

Jag vill dock redan från start ”leva” med amorteringen varje månad och undrar hur jag ska göra detta på bästa sätt. Jag tänker mig 3 olika alternativ:

alt1. Amortera 4000kr direkt till banken

alt2. Amortera 2000kr till banken, investera 2000kr i en 50/50 portfölj hos lysa

alt3. Investera 4000kr i 50/50 portfölj hos lysa

Om jag använder något av alternativen som innebär investera så är min tanke att dessa pengar är helt öronmärkta till amortering och kommer att användas till detta efter 5-10 år.

Vilket alternativ är bäst?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej

Egentligen inte svar på din fråga, men kanske en nog så viktig synpunkt. Det är troligtvis bättre att amortera än att köpa räntefonder. Tror att det i dagsläget är svårt för räntefonder att nå över 1,5 % avkastning utan att ta betydande risker.

Så min uppfattning är att dina alternativ bör vara.

1 Amortera 4 000 kr
2. Amortera 2000 kr och 2000 kr i en 100/0 portfölj (på sin höjd 90/10 för att minska risken att ”freaka ur”)
3. 4000 kr i en 100/0 portfölj (på sin höjd 90/10 för att minska risken att ”freaka ur”)

Vilket alternativ som är ”bäst” är dock svårt att svara på. Beror lite på hur din ekonomi ser ut i övrigt. bland annat dina befintliga besparingar, annat månadssparande m.m historiskt sett har det varigt bättre att investera än att amortera, men då ska din ”buffert hink” gärna vara full först.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-10-08 klockan 18:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.