Amortera eller spara i pengamaskinen?
Sök:

Amortera eller spara i pengamaskinen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Elle

Den här artikeln publicerades 2017-08-24 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Amortera eller spara i pengamaskinen?

Hej! Vilken bra och inspirerande blogg! Men den har fått mig att fundera på min egen situation, vad är bäst för mig, att amortera eller spara?

Jag är 33år, sambo och vi ägen en bostadsrätt i Stockholm. Vi äger bostadsrätten 50% var men har separat (inte gemensam) ekonomi.

Min nettolön är ca 26 500kr/ månad.

Jag har ett CSN lån på 387 000 kr med ränta 0,34%, på det amorterar jag i den takt som CSN vill.

Jag har ett lån på min del av bostaden på 900 000kr (min sambo har inget lån). Min ränta just nu är 1,4%. Mitt lånebelopp är 20% av hela bostadsrättens värde och ca 40% av min del av bostadens värde.

Jag har en buffert på 80 000kr och jag har ett sparande i ISK på ca 240 000kr.

Min skuldkvot är 405%.

I nuläget går 15% av min inkomst till sparande, men jag amorterar inte på mitt bolån.

Min fråga är altså, ska jag fortsätta med 15% av lönen till ISK (pengamaskinen) eller ska jag börja amortera på mitt bolån? Vad är smartast, bäst, mest ekonomiskt?

Tack på förhand!

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Amortera eller investera, typ svåraste frågan någonsin.

Själv har jag ungefär samma belåningsgrad och jag amorterar inte.

Man kan fråga vad som är det värsta som kan hända.

 • Om du investerar pengarna så riskerar du att räntan stiger kraftigt. Då måste du betala mer i ränta samtidigt som börsen faller. Din avgift kommer också höjas eftersom din förening troligen har en massa lån. Som grädde på moset kommer värdet på din bostad att sjunka, så att sälja den är inget bra alternativ.
 • Om du amorterar riskerar du att räntan fortsätter att vara låg samtidigt som börsen ger bra avkastning. Ditt amorterande påverkar knappt din boendekostnad eftersom räntorna ändå är så låga och du får se alla dina vänner som var smarta att investera sina sparpengar bli rika.

Så frågan är vad du själv känner angående riksnivå. Jag tycker att du med dina goda inkomst och relativt låga belåningsgrad kan våga investera dina sparpengar. Även om det blir dåliga tider bör du klara dig.

Men om du har svårt att sova av oro för att räntan ska stiga, då är det bättre att du amorterar. Och det valet kan bara du själv göra.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jag är i en liknande situation som dig ekonomiskt (faktiskt förbluffande lik). Jag skulle nog inte amorterat någonting öht. om det inte var för en sak, nämligen att vi nog vill flytta till större (dyrare) boende inom ett par år. Då det är relativt nära i tid har jag resonerat att det är för riskfyllt med börsen. Det blir alltså ett slags sparande till husköp, men då det ligger mindre än 5 år bort i tiden så vågar jag inte ha det på börsen. Har dock en liten del av sparandet på börsen som ”pensionspengar”.

En fråga du bör ställa dig är alltså när du kan tänkas behöva pengarna? Inom några år för t.ex. husköp, eller inte förrän till pension/när du vill jobba mindre? Alt. när du har fått bra avkastning så tar du den och köper en Porsche?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack både Kalle och Lukas för bra svar! Vi får se om det blir en Porsche för avkastningen 😂😜

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elle

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-24 klockan 20:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.