Amortera eller spara på banken?
Sök:

Amortera eller spara på banken?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Stina

ställde för sedan frågan: Amortera eller spara på banken?

Min situation ser ut så här. Jag har en bostadsrätt till ett värde av 2,5mil. Av den summan är 1,7mil lån. Resterande del är sparade pengar och arv.

Det jag nu försöker göra är att spara 10 000kr i månaden av min lön. I skrivande stund har jag ca 100 000kr på sparkontot. Målet är att spara ihop ca 500 000kr för att sedan köpa mig en ny bostadsrätt för ca 3mil. Om planen går i lås så borde jag kunna spara ca 120 000 om året, vilket blir 360 000 på 3 år. Med mina redan nuvarande 100 000 jag har på banken så har jag 460 000 om ca 3 år.

Det jag gör just nu är att jag lägger mina sparade pengar på ett konto med 0,6% ränta. Jag har förstått att man inte ska ha pengar på börsen om tidshorisonten är 3 år?

Något jag undrar är om jag ska fortsätta lägga pengarna på mitt sparkonto eller om jag kanske ska amortera ned skulden med hela sparbeloppet istället? I så fall kan jag redan nu amortera bort 100 000 av 1 700 000. Sen kan jag kontinuerligt amortera 10 000 i månaden istället. Då kommer min skuld vara 1 240 000 om 3 år.

Hur ska man tänka här? Är det bättre att ha 460 000 på bankkontot eller att använda det till amortering? Gör det någon skillnad för min möjlighet att låna pengar hos banken den dagen jag vill köpa en ny dyrare lägenhet?

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hoppsan, mitt svar verkar inte ha kommit iväg! Testar igen, blir det dubbelt ber jag om ursäkt :)

Gällande att man inte ska placera pengar som ska användas så snart på börsen så har du helt rätt. Det är sparkonto med insättningsgaranti och så hög ränta som möjligt som gäller.

Jan har skrivit lite om sina tankar kring amortering, dessa artiklar borde besvara din fråga:

Det är dumt att amortera…

Amortera vs investera, träningsbanker och inte överspara till barnen

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-25 klockan 08:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.