Amortera eller spara till renovering och VA
Sök:

Amortera eller spara till renovering och VA

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kattis

ställde för sedan frågan: Amortera eller spara till renovering och VA

Hej!

Planerar för ekonomin nästa år och funderar på amortering av bolån vs spara till renoveringar.

Jag är 46 och min man 55, två tonårsbarn. Vi har ett buffertsparande på 100 000 och en bolån på ca 3,5 miljoner med 2/3 med en ränta på 1,5 procent bundet till april och resten med en ränta på 1,77 procent bundet till 2020. Vårt hus är värt kanske 4,8-5 miljoner. Våra lån är tagna 2010 så vi har inga amorteringskrav och har pga olika anledningar inte amorterat nåt heller.

Inom 4-6 år kommer vi ha stora utgifter för kommunalt VA, ca 350 000. Badrum och kök är från år 2000 och behöver bytas så småningom och det kanske kostar 200 000. Så totalt lär detta gå på 5-600 000 kr. I andra närliggande områden har husen ökat med ca 800 000 – en miljon när de fått kommunalt VA men det är ju inget att räkna med. Vi har inga planer på att flytta.

Så nu till frågan: Vi har möjlighet att förutom spar till barn, semester och pension spara/amortera 10 000 i månaden såvida inte något oförutsett händer eller att boräntan sticker i väg när vi ska förhandla om den i mars. Bör vi spara dessa på ett sparkonto så att vi kan betala så mycket av kommande renoveringar och VA kontant så att vi inte behöver låna så mycket när det är dags? Eller ska vi amortera en del på lånet, säg 1 procent och spara resten?

På sätt och viss vore det skönt att amortera så mycket som möjligt men samtidigt är jag rädd för att vi kanske inte får låna pengar när det är dags pga av ev nya amorteringsregler och att min man kan ha fyllt 60 när det är dags.

Tacksam för råd!

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Här har du ett par texter av Jan om amortering. Där kan ni läsa om hans syn på ämnet.

Det är dumt att amortera…

Amortera vs investera, träningsbanker och inte överspara till barnen

Kring fördelning av sparande utifrån sin livssituation så är denna artikel väldigt bra:

Fyra-hinkar-strategin: få rätt balans i sparandet

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-10 klockan 16:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.