Amortera hela eller vänta tills försäljning?
Sök:

Amortera hela eller vänta tills försäljning?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Amortera hela eller vänta tills försäljning?

Hej!

 

Har ett lån som jag använt till att köpa en husbil. Lånet är på 4,8% ränta. Jag har amorterat av så att jag kommer få mer än resterande skuld när jag säljer den. Har planerat att sälja till våren. Min skuld just nu är 120 000kr. Jag har ett fondsparande som nu gör att jag skulle kunna betala hela skulden och jag undrar vad ni har för tankar…. Amortera hela nu? Eller vänta tills den är såld och betala hela då…. Gör det skillnad i hur man ska tänka iom att jag ska sälja den snart? Har vänt och vridit på detta själv för länge och skulle uppskatta om någon kunde göra det enkelt att förstå…

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Johan!

Att direkt amortera bort ett lån på 4.8% ränta tycker jag låter som en bra idé, du kan se det som att du får 4.8% riskfri avkastning, vem skulle tacka nej till det?

Om du ser det på det sättet så kanske det inte blev ett svårt val?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ok tack. Men är det inte så att om jag ska sälja bilen om, vi säger 6månader- så blir det 2,4% eftersom de 4,8% är för ett år? Jag bara menar, ska man inte tänka annorlunda om bilen inte ska behållas en längre tid?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 2. Vit pil

  Hej Johan

  Jag tycker inte du ska tänka annorlunda för att det är en kortare tid, årsräntan är ändå den samma. Som Robin sa, 4,8 % säker ”avkastning” är svårslaget. När du sålt husbilen kan du investera i fonderna igen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Falck

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-12 klockan 15:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.