Amortera mindre eller öka risken i mellanriskhinken?
Sök:

Amortera mindre eller öka risken i mellanriskhinken?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Per

ställde för sedan frågan: Amortera mindre eller öka risken i mellanriskhinken?

Jag har en belåning på mindre ån 50% av marknadsvärdet på bostaden och amorterar ganska mycket. En tanke som väcktes efter senaste avsnittet var att jag skulle kunna minska amorteringen och istället investera pengarna. Fokus nu är att fylla upp mellanriskhinken där jag jag har 40% på bankkonto istället för i räntepapper. Portföljen som helhet avkastar mer än räntekostnaden på lånet, men räntedelen i sparandet ger mindre. Detta fick mig att fundera på om det blir samma sak att räkna in amorteringen i räntedelen (och då öka aktieandelen i förhållande till vad jag har idag)?

Det blir lite krångligare eftersom amorteringarna måste räknas in i totalvärdet av hinken och det måste fortfarande finnas tillräckligt med pengar i "räntedelen" för att kunna ombalansera. Det andra alternativet är att minska på amorteringarna och använda pengarna för att fylla upp mellanriskhinken och sedan den passiva hinken.

Tankar? Krånglar jag bara till det? :)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Per!

Som du säger så kan man absolut amortera istället för att lägga in pengarna i räntepapper, just nu är det mer fördelaktigt då räntepapper inte ger så mycket.
Däremot måste man då också räkna med att dessa pengar inte blir tillgängliga på samma sätt, t.ex i en mellanriskportfölj så ska tillgångarna där i täcka upp kostnader som kan uppkomma i livet, det kan däremot vara svårt att ta pengar ur bostaden om dina inkomster skulle försvinna och du skulle behöva täcka upp dina utgifter.
Då sitter du där med en aktieportfölj som lika gärna skulle kunna ha rasat och blir tvingad att sälja dessa tillgångar.

Så att ha lite tillgångar i räntepapper tycker jag inte är så dumt :)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Det är en bra poäng att pengarna bör vara tillgängliga i den hinken.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Per

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-30 klockan 18:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.